Home Vijesti Politika Bošnjačka stranka: O članstvu u EU, NATO-u i regionalnoj saradnji nećemo praviti...

Bošnjačka stranka: O članstvu u EU, NATO-u i regionalnoj saradnji nećemo praviti kompromise

Politički direktor Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić kazao je da je ta partija otvorena za razgovore s novom parlamentarnom većinom, a da li će participirati u novoj vlasti, zavisi od političkog pravca koji budu zacrtali konstituenti. Navodeći da će sve odluke donijeti partijski organi, Mustafić kaže da je za Bošnjačku stranku, između ostalog, neprihvatljiva potencijalna promjena vanjskopolitičkih ciljeva države.

– Činjenica da je tročlana koalicija potpisala sporazum govori da se stvari dešavaju u pozitivnom pravcu i da su možda neki od tih subjekata odustali od nekih svojih ranijih programskih ideja, kao što je izlazak Crne Gore iz NATO-a i nekih drugih pitanja. Bošnjačka stranka ima otvoren pristup prema svim pitanjima, ali o članstvu u Evropskoj uniji, u NATO-u i regionalnoj saradnji mi ne možemo odustati niti praviti kompromise, ocjenjuje Mustafić za RSE.

Naglasio je da će se razgovori obaviti kada se steknu uslovi.

– A uslovi se stiču kada neko uputi pisani dokument, a ne samo deklarativnim pozivom o pruženoj ruci, a s druge strane imate i glasove koji baš ne govore na dobronamjeran način o manjinskim partijama”, istaknuo je Mustafić.

Komentarišući činjenicu da je trojna koalicija više puta preko medija pozivala bošnjačku i albanske nacionalne partije da se pridruže većinskoj koaliciji, Genci Nimanbegu iz Force kaže da ti načelni pozivi vladajuće koalicije nisu potvrđeni formalnim pozivom za pregovaranje.

Nimanbegu podsjeća da je dosadašnje učešće u vlasti rezultiralo ispunjavanjem velikog broja zahtjeva albanskih nacionalnih partija, kao što je formiranje Opštine Tuzi, upotreba nacionalnih simbola te zabrana gradnje u ulcinjskoj solani.

– Albanci neće biti ukras ili suvenir u bilo kojoj vladi, već će participirati isključivo tamo gdje će odlučivati u korist albanskog naroda”, rekao je Nimanbegu.

(avaz.ba)