Home Vijesti BiH BORRELL OTVORENO: DRŽAVE NA BALKANU IMAJU BUDUĆNOST U EU

BORRELL OTVORENO: DRŽAVE NA BALKANU IMAJU BUDUĆNOST U EU

  • Želimo da pomognemo državama zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje zapadnog balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći: da sprovedu reforme, da ispune standarde koji važe za sve članice”, rekao je Borrell gostujući na online konferenciji Američkog atlanskog saveza.

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska takođe prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do zapadnog Balkana nego Evropskoj uniji.

  • Ali mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje zapadnog Balkana. Usmjerili smo dijalog Beograda i Prištine na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi eura je naš ekonomski plan za zapadni Balkan”, naglasio je Borrell.

Kaže da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje da objasne šta i zašto rade.

  • Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorjenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer”, ocijenio je.

Borrell je govorio i o sankcijama Rusiji, o odnosu sa Kinom, o odnosima SAD i Irana.

  • Prethodna američka administracija je htjela da započne neku vrstu hladnog rata s Kinom. Mi jesmo rivali s Kinom i jesmo mnogo bliži Americi, ali to rivalstvo ne mora da traje dovijeka. Istovremeno smo i partneri s Kinom u nekim oblastima”, naveo je, piše Vijesti.ba.

U slučaju Irana kaže da je nuklearni sporazum trijumf diplomatije, ali primjećuje da jedna strana kaže: “prvo popustite vi, pa ćemo mi”, dok druga strana poručuje: “ispunite naše zahtjeve, pa ćemo mi vaše”…

Borrell poručuje da to mora da krene nekako, a ne da ostane na riječima.

  • Potrebno je da stavimo obje strane za pregovarački sto, da se izgradi povjerenje između SAD i Irana, to je jedini pravi put”, zaključio je.

(Izvor: Hayat.ba)