Home Vijesti Regija Beroš: Imam imunitet pa se neću sada cijepiti, prepustit ću cjepivo nekome...

Beroš: Imam imunitet pa se neću sada cijepiti, prepustit ću cjepivo nekome kome treba

DANAS je premijer Andrej Plenković objavio da će cijepljenje protiv covida-19 u Hrvatskoj započeti 27. prosinca, kao i u drugim zemljama EU.

Prvi muškarac koji se cijepio u Velikoj Britaniji zove se kao čuveni engleski književnik – William Shakespeare. Tko će biti prva osoba u Hrvatskoj koja će primiti cjepivo, odgovara ministar zdravstva Vili Beroš.

“Sigurno nećemo tražiti neke osobe s poznatim imenima, poput Miroslav Krleža, ali imamo strategiju i principe, prvi će cjepivo dobiti stariji ljudi i oni koji su u najvećoj potrebi. Prve tranše idu u domove za starije”, rekao je Beroš u Dnevniku N1 i dodao kako će prvo cijepljenje mediji moći prenositi uživo. No, nije htio još otkriti kada i gdje će to točno biti.

“Cijepljenje svakako predstavlja prekretnicu u borbi protiv koronavirusa. Neću reći da ćemo se vratiti u staro normalno, ali ćemo se vratiti u normalnije razdoblje. Cijepljenjem pokazujemo maksimalnu odgovornost i prema sebi i prema drugima”, kazao je Beroš.

Beroš kaže da je jedan od ciljeva kampanje koja će se provoditi upravo doprijeti do onih koji su neodlučni.

“Cijepljenje će sigurno trajati dugo, najmanje do ljeta. Imamo dovoljno vremena da razvijemo kampanju u punom smislu. Građani dolaze nešto kasnije na red i tada će biti potrebno pojačati kampanju”, ističe Beroš.

Cijepljenje liječnika i sestara

Što se tiče cijepljenja liječnika i medicinskih sestara, rekao je kako rezultati prve ankete nisu posve jasni.

“Treba imati na umu da je dosta liječnika i sestara preboljelo koronu, njih 10 tisuća, i s obzirom na to da oni imaju određeni imunitet, ne moraju se odmah cijepiti, mogu i odgođeno. I za građane vrijedi isto pravilo”, rekao je i dodao kako će se, po njegovim saznanjima, 70 posto medicinskog osoblja iz KB-a Dubrava i KBC-a Zagreb cijepiti.

(index.hr)