Home Vijesti Regija Austrijanci pišu o navodnom drogiranju i silovanju maturantica na partyju u Istri

Austrijanci pišu o navodnom drogiranju i silovanju maturantica na partyju u Istri

AUSTRIJSKI tabloid Kronen Zeitung (popularno nazivan Krone) objavio je članak u kojem se iznose optužbe o seksualnom uznemiravanju i silovanju maturantica na poluotoku Lanterna u Istri. Krone se poziva na svjedočanstva objavljena na internetu te piše da se sve to događalo na eventu X-Jam 2021, koji je od 26. lipnja do 9. srpnja održan kod Poreča.

“Tek što je matura prošla, maturanti ‘testirani’ i lockdownom krenuli su prema jugu. No, za neke se dugo očekivani odmor iz snova u Hrvatskoj pretvorio u noćnu moru. Govori se da su djevojke bile drogirane, pa čak i silovane”, piše Krone u svom tabloidnom stilu.

Horor-priče na internetu

Pozivaju se na 18-godišnjeg austrijskog mladića Bastiana K., koji je tijekom svojeg partijanja na X-Jamu čuo glasine da zaštitari drogiraju djevojke kako bi ih silovali.

Na Instagramu i Snapchatu je pokrenuo apel u kojem je htio provjeriti te glasine, te su mu se onda sa svojim horor-pričama javile brojne djevojke iz Austrije i Njemačke, navodi Krone.

“Mnoge su mi mlade djevojke napisale da su traumatizirane i da ne znaju s kime razgovarati o tome”, rekao je za Krone Bastian K.

Organizatori partyja demantiraju da je bilo silovanja

Austrijski list je o svemu pitao i organizatore X-Jama, koji su odgovorili da su im poznate pritužbe na zaštitare iz Hrvatske i Austrije, koji su radili na X-Jamu, ali i da optužbe nisu potvrđene. Organizatori tvrde da se provodi stroga istraga u suradnji s poslodavcima zaštitara te da su optuženi zaštitari udaljeni s poluotoka Lanterna, koji je pretvoren u veliki party za maturante.

“Tim X-Jama nalazi se na licu mjesta non-stop i također nadgleda rad vanjskog zaštitarskog osoblja. Postoji opsežan i detaljan sigurnosni koncept za ovo maturalno putovanje. Oko 300 zaposlenika na X-Jamu brine se za dobrobit i sigurnost gostiju. Od svog osnivanja X-Jam je primio 150.000 gostiju i nije bilo pritužbi. Iz današnje perspektive mogu se isključiti silovanja i davanje droga za silovanja, za što se optužuje službenike osiguranja”, naveli su iz X-Jama u odgovoru za Krone.

Der Standard spominje i rasistički incident

O ovome je članak objavio i austrijski dnevni list Der Standard, većinom se pozivajući na Krone.

No, svoju su vijest nadopunili tvrdnjama austrijskih maturanata s društvenih mreža, u kojima se tvrdi da su zaštitari izudarali jednog mladića jer je bio tamnoput, što tumače kao rasizam. Također, Der Standard anonimno prenosi tvrdnju jedne maturantice s interneta, u kojoj ona piše da ju je jedan zaštitar pratio do hotelske sebe i da je legao u njezin krevet. “Držao me je čvrsto i stavio mi je ruku u gaćice”, navodi maturantica.

Je li sve to prijavljeno policiji?

Znakovito je da se u članku Kronen Zeitung ne navodi je li išta od toga prijavljeno policiji. Napominje se da istragu provode X-Jam i zaštitarske firme, ali se policija nigdje ne spominje.

Index je u vezi svega toga poslao upit PU istarskoj te ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

(index.hr)