Iako nije bila u bajnoj formi, moramo priznati da smo potajno očekivali treće svjetsko zlato za Sandru Perković na Svjetskom prvenstvu u Dohi. No treba biti realan i čestitati Kubankama koje su demonstrirale ono što je godinama Sandra radila njima. A to je nevjerojatna forma i ‘gutanje’ prašine.

KUBANKA ZLATNA

Perez skinula Sandru s trona! Svjetska bronca ide u Hrvatsku

Caballero i Perez su nam priuštile pravu predstavu u finalu, upravo ono što rade cijele sezone, ali Perez je na kraju došla do zlata i to potpuno zasluženo.

Pitamo se, je li Sandrina bronca (bacila 66,72) uspjeh ili debakl? Možemo pričati svašta, možemo pričati da smo očekivali zlato, da Sandra to samo zaslužuje, ali treba biti realan i reći da je ovo veliki uspjeh. Sandra je lovila formu cijelu sezonu, borila se s ozljedom koljena, a treba priznati da je možda falilo i malo motiva. Pet puta zaredom je osvojila Europsko prvenstvo, dva puta je osvajala Svjetsko prvenstvo, dva puta i OI, dok je Perez ovo tek prva medalja na svim velikim natjecanjima!

No Kubanka je ove sezone pokazala apsolutnu dominaciju, dok je Sandra pobijedila tek dva puta i to na Hanžeku u Zagrebu i u Varaždinu na Ekipnom prvenstvu Europe. Dakle, sve na domaćem terenu. Najbolji rezultat sezone bio joj je 68,58 u Varaždinu, a tim rezultatom bi naprimjer na SP-u osvojila srebro. 

Na mitingu Dijamantne lige u Stockholmu osvojila je tek peto mjesto, pa je slijedilo treće mjesto na mitingu u Rabatu, treće u Birminghamu i drugo mjesto na završnici Dijamantne lige u Bruxellesu.

Falila joj je ta konstantnost, nešto što je imala svih ovih godina. No, ne treba žaliti. Ovo je i dalje velika stvar jer nije baš lako godinama biti u vrhu jednog te istog sporta. Godinama smo gledali Sandrinu dominaciju i moramo priznati da je bilo ‘pomalo dosadno’ gledati kako ‘mete’ konkurenciju koja bi uvijek bila bez ispaljenog metka. Ova bronca je odlična stvar za našu bacačicu jer ne sumnjamo da će biti još jača nego prije i da će još žešće trenirati nego prije. 

Kada se samo sjetimo, 2009. godine joj je život visio o koncu, čudesno je preživjela, a onda je postala pravi magnet za medalje

– Bilo je rizično dva-tri dana, život mi je visio o koncu, upalila mi se cijela utroba. Poslije su liječnici rekli da se u 90 posto slučajeva ne preživi nakon ovakve operacije. To ni mama nije znala. Eto, ja sam bila u onih deset posto. Tako je Bog htio – rekla je Sandra jednom prilikom u intervjuu za Jutarnji list.

Samo godinu poslije osvojila je prvo zlato na Europskim prvenstvima i ostalo je povijest. Uvijek je bila veliki borac, a ne sumnjamo da će i sada tako biti.

I što onda možemo očekivati od takve Sandre? Možemo očekivati zlato u Tokiju. Jer kada god bi bilo najteže, Sandra bi bila najbolja. I baš zato ovo nije neuspjeh…

 

Sve Sandrine medalje:
Zlata (12):

Novi Sad, 2009. godina – zlato na juniorskom Europskom prvenstvu
Barcelona, 2010. godina – zlato na Europskom prvenstvu
Helsinki, 2012. godina – zlato na Europskom prvenstvu
London, 2012. godina – zlato na Olimpijskim igrama
Mersin, 2013. godina – zlato na Mediteranskim igrama
Moskva, 2013. godina – zlato na Svjetskom prvenstvu
Zürich, 2014. godina – zlato na Europskom prvenstvu
Amsterdam, 2016. godina – zlato na Europskom prvenstvu
Rio de Janeiro, 2016. godina – zlato na Olimpijskim igrama
London, 2017. godina – zlato na Svjetskom prvenstvu
Tarragona, 2018. godina – zlato na Mediteranskim igrama
Berlin, 2018. godina – zlato na Europskom prvenstvu

Srebra (5):

Hengelo, 2007. godina – srebro na juniorskom Europskom prvenstvu
Ostrava, 2007. godina – srebro na Svjetskom prvenstvu do 17 godina
Beograd, 2007. godina – Europski olimpijski festival za mlade
Split, 2010. godina – srebrno na Kontinentalnom kupu
Peking, 2015. godina – srebro na Svjetskom prvenstvu

Bronce (3):

Bydgoszcz, 2008. godina – bronca na juniorskom Svjetskom prvenstvu
Marakeš, 2014. godina – bronca na Kontinentalnom kupu
Doha, 2019. godina – bronca na Svjetskom prvenstvu

Ukupno medalja: 19 

 

 

Izvor vijesti: Zdravko Barišić / 24sata.hr