Home Vijesti Regija Američki stručnjak za vojnu avijaciju dao detalje o letjelici koja je pala...

Američki stručnjak za vojnu avijaciju dao detalje o letjelici koja je pala u Zagrebu

Stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive Tyler Rogoway, nakon pomnog ispitivanja vizuelnih dokaza, dao je svoje mišljenje o objektu koji je sinoć pao na glavni grad Hrvatske Zagreb.

On je u autorskom tekstu rekao da čvrsto vjeruje da je to zapravo izviđačka bespilotna letjelica Tu-141 “Strizh”, koja mora da se ozbiljno pokvarila i prešla preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja i u Hrvatsku iz Ukrajine.

“Direktan let od ukrajinske granice do Zagreba je skoro 350 milja. Objavljeno je da je Ukrajina posljednjih dana puštala u rad brze bespilotne letjelice iz sovjetskog doba nakon ruske invazije na zemlju. Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141.

Nakon pregleda olupine i razmatranja čudnih i pomalo oprečnih izvještaja, kaže on, kao i najveće vijesti godine koja se dogodila u regiji, zaključili su da samo jedan avion zaista odgovara ostacima olupine koja je pronađena u Zagrebu, a to je Tu-141.

“Desilo se da je jedno od krila ostalo uglavnom netaknuto, što nam je omogućilo da potvrdimo svoju slutnju. Ipak, činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa je i zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana”, kaže on.

Dodao je da je Tu-141 fascinantan komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. godine.

“Letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica, lansirana je s prikolice i leti unaprijed određeni kurs transsoničnom brzinom, prikupljajući različite oblike obavještajnih podataka, prije nego što se spusti padobranom. Zatim se može resetovati i ponovo koristiti”, dodaje.

Rogoway je dodao da s dometom od oko 650 milja Tu-141 može preuzeti neke od misija koje može obavljati taktički izviđački mlaznjak s ljudskom posadom, ali bez rizika od gubitka posade.

“Moguće je da je Rusija neke od njih izvukla iz skladišta da bi djelovali kao sirovi mamci, u namjeri da stimuliše ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, ali za sada nema dokaza za to. Ovaj srušeni primjerak bio bi izvan svog navedenog dometa od ruske granice, iako je mogao doći do Zagreba da je lansiran iz Bjelorusije” naglasio je Rogoway.

Zaključio je da ljudi u Hrvatskoj još ne shvataju šta je tačno sletjelo u njihov grad.

“Bit će zanimljivo čuti šta Ukrajina kaže o tome. Također, ovo postavlja ozbiljna pitanja spremnosti protivvazdušne odbrane za zemlje NATO-a nad kojima je Tu-141 letio”, zaključuje Rogoway.

(klix.ba)