Home Vijesti Regija Ako se odlučite na more u Crnu Goru, ova pravila ćete morati...

Ako se odlučite na more u Crnu Goru, ova pravila ćete morati poštovati

Priprema se set mjera kako bi se osiguralo poštovanje socijalne distance

Kupališta na crnogorskom primorju mogla bi biti otvorena 18. maja.

Bit će pripremljen set mjera u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, kako bi gostima bila omogućena zdravstvena sigurnost.

Kupališna sezona godinama je zvanično počinjala 1. maja, a direktor Morskog dobra Predrag Jelušić rekao je za Vijesti da prognoze govore da će zbog pandemije koronavirusa biti u funkciji 18. maja.

– Ukoliko se ovaj rok potvrdi, realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji – kazao je Jelušić.

Priprema se set mjera kako bi se osiguralo poštovanje socijalne distance.

Plažni prostor morat će da se organizuje tako da se omogući i vidljivo obilježi adekvatna distanca između kupača (ili grupe kupača kao što je porodica).

Bit će ograničen broj istovremenih kupača u odnosu na kapacitet plažnog prostora, mjere održavanja čistoće i higijene na kupalištima, mjere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge, mjere koje se odnose na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima.

Vodu će provjeravati svakih deset dana u julu i avgustu. Jelušić je istakao da će se voda kontrolisati češće i na više lokacija nego prethodnih godina, zbog situacije u kojoj je sanitarna ispravnost od posebnog značaja za sigurnost zdravlja kupača.

(fokus.ba)