Home Vijesti BiH Abraham grupa nije ispunila obaveze, Aluminij ide u stečaj

Abraham grupa nije ispunila obaveze, Aluminij ide u stečaj

Među radnicima je podsmijeh izazvalo nedavno saopćenje Abraham grupe iz koje su najavili da bi početkom augusta mogli početi sa čišćenjem pogona. Udarnički, nema šta!

Tri mjeseca nakon što je Dragan Čović na svom Twitteru slavodobitno poručio da je Aluminij dobio novu šansu, sve su šanse da od ‘posla’ nema ništa.

Ugvor o iznajmljivanju pogona izraelsko-kineskom konzorciju “Abraham grupaciji faktički je ništavan jer nijedna od stavki ugovora nije ispoštovana u zadatim rokovima.

“Niti jedan radnik Aluminija Mostar ne radi u firmi Aluminij Industrys. Prošlo je 60 dana od davanja saglasnosti, niti jedno plaćanje od strane Aluminj Industrys nije izvršeno prema ugovornom odnosu. Jedan od ta tri razloga su dovoljna da se ugovor prekine, što znači da ugovor od 8.6. ne važi”, kazao je za N1 resorni ministar Nermin Džindić.

Među radnicima je podsmijeh izazvalo nedavno saopćenje Abraham grupe iz koje su najavili da bi početkom augusta mogli početi sa čišćenjem pogona. Udarnički, nema šta!

Već na narednoj sjednici Vlade FBiH mogla bi se naći informacija o pokretanju stečaja u nekadašnjem mostaraskom gigantu.

Nekadašnji sindikalni povjerenik Romeo Biokšić na sve navedeno reći će za N1 kako su radnici prevareni i ostavljeni, te da je na redu Tužilaštvo. A u Tužilštvu bi trebali imati pune ruke posla nakon izvještaja Finansijske policije koji je otkrio brojne nezakonitosti.

U pripremi je i novi izvještaj kojiim bi se istraga trebala preusmjeriti na firme koje su bili dobavljači sirovina i repromateriijala, istovremeno i najvažniji kupci gotovih proizvoda.

(Vijesti.ba)