Australci biraju premijera, u posljednjih 12 godina niko nije izdržao do kraja


Bil Šorten i Skot Morison smh.com.au
Australci biraju premijera, u posljednjih 12 godina niko nije izdržao do kraja

Sadašnji vođa opozicionih laburista Bil Šorten imao je ključnu ulogu kada je stranka između 2010. i 2013. tri puta promijenila čelništvo

Autor: Index.hr

Australci u subotu izlaze na parlamentarne izbore. Zemlja je u posljednjih 12 godina imala šestero premijera jer niko od njih zbog unutarstranačkih previranja nije izdržao do kraja mandata. Ovaj put Australci se nadaju da će biti drugačije.

Po britanskom sistemu parlamentarne demokratije koji primjenjuju i Australci, premijer postaje vođa stranke koja dobije najviše parlamentarnih zastupnika. 

Posljednjih 12 godina Australci bi izabrali jednog premijera te bi prije kraja njegova mandata dobili drugog zbog niza internih borbi za vlast u dvjema najvećim strankama u zemlji, liberalima i laburistima.

Liberalni premijer Džon Hovard (John Howard) bio je posljednji premijer koji je izdržao do kraja svog mandata 2007. 

Sadašnji premijer Skot Morison (Scott Morrison), 51-godišnji protestant, došao je na vlast u avgustu nakon pobune konzervativne frakcije u Liberalnoj stranci protiv Malkolma Turnbula (Malcolm Turnbull), koji je pak tri godine prije na sličan način smijenio Tonija Abota (Tony Abbott).

S druge strane, nije ništa bolje. Sadašnji vođa opozicionih laburista Bil Šorten (Bill Shorten), koji želi biti idući premijer, imao je ključnu ulogu kada je stranka između 2010. i 2013. tri puta promijenila čelništvo.

Kandidati glavnih stranaka za premijere Morison i Šorten jako se razlikuju u političkom smislu.

Zastupnički dom ima 151 zastupnika, a stranka koja dobije većinu formira vladu.

Australci biraju i polovicu od ukupno 76 senatora. Izbori za polovicu senata održavaju se svakih šest godina.

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...