Oboren izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS


S današnje sjednice
Oboren izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS

Autor: A. T.

13:33

Nakon duže rasprave na sjednici Skupštine KS oboren je izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja za prošlu godinu. Zastupnici su uglavnom imali brojne zamjerke na prezentirani izvještaj. 

Segmedina Srna-Bajramović (SDP) istakla je da smo “zaglibili u ozbiljne probleme te da to pokazuje i činjenica o obračunu sredstava gdje se vidi propadanje socijalne države”. Dodala je da se nalazimo i dalje u stanju gdje ljudi plaćaju više, a dobivaju sve manje kada su u pitanju zdravstvene usluge.

Samir Suljević (SDP) kazao je kako je izvještaj sačinjen kao metodološki netransparentan dokument te da se u njemu trebalo spomenuti i enormno povećanje naknada za otpremnine. 

Zvonko Marić (SBB) istaknuo je da su izvještaji frizirani i da je suludo trošiti riječi na izvještaje koji su sačinjeni da obmanu.

– Zavod je obmanuo građane koji nisu mogli refundirati svoje troškove zbog administrativnih procedura. Radikalno se mora promijeniti da se laže, vara i krade, a to je ZZO KS – rekao je, između ostalog, Marić.

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija je istakla da smo se našli u situaciji da nas nema ko liječiti te da ”ne smijemo građanima uskraćivati pravo na adekvatno liječenje”.

– Ovakav je sistem paraliziran. Moramo se vratiti suštini problema i rješavanju zdravstvene zaštite – dodala je Bešlija.

Igor Stojanović (SDP) rekao je kako građani nemaju adekvatnu uslugu te da se djeca liječe humanitarnim akcijama.  

– Kada su u pitanju zdravstveni radnici, pitanje je kada će neko od njih pogriješiti. ZZO KS je glavni krivac za loše stanje u zdravstvu – dodao je Stojanović.

Predsjedavajući Konaković istaknuo je da je Zavod jedna od političnijih ustanova u kojima dominira politika te je podsjetio na smanjen broj usluga, povećanje sredstava Zavodu, kao i na odlazak kadra.

11:44

Osma sjednica Skupštine KS, koja je jučer prekinuta u poslijepodnevnim satima, nastavljena je danas. 

Zastupnici trenutno razmatraju izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za prošlu godinu. Zastupnik Zvonko Marić (SBB) pitao je ministricu zdravstva Amelu Sofić zbog čega se na dnevnom redu ne nalazi i izvještaj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).  

– Jesu li u pitanju tehnički razlozi ili je to zbog podjele nadležnosti? Bez obzira na to usvojili mi ili ne usvojili izvještaj, to nema posljedice za KCUS. Razmišljate li o sankcijama za takve ustanove koje ne dostave izvještaj i koje ne poštuju Skupštinu i Vladu – pitao je Marić.

Sofić je kazala da je KCUS dostavio izvještaj prekjučer popodne te da se on sada priprema, nakon čega ide na Vladu.

– Mi ćemo to uputiti na prvu sjednicu Vlade, a potom na Skupštinu – dodala je kratko Sofić.

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...