Tehnološka revolucija: Struja će se praviti od snijega


Snijeg je pozitivno nabijen i oslobađa elektrone Arhiv
Tehnološka revolucija: Struja će se praviti od snijega

Aparat je jeftin, malen, tanak i fleksibilan poput plastike

Avaz.ba

Istraživači Univerziteta Kalifornija napravili su uređaj koji pravi struju od snijega. Aparat je jeftin, malen, tanak i fleksibilan poput plastike.

– Uređaj može raditi u udaljenim područjima jer osigurava vlastito napajanje i ne treba baterije. Ovo je veoma pametna naprava, meteorološka stanica koja vam govori koliko snijega pada, smjer padavine i smjer i brzinu vjetra – kaže istraživač Ričard Kener (Richard Kaner). 

Naučnici su ga nazvali “snježnim triboelektričnim nanogeneratorom”, ili snježni TENG. Triboelektrični nanogenerator generira naboj putem statičkog elektriciteta, proizvodi energiju razmjenom elektrona.

– Statički elektricitet javlja se usljed interakcije jednog materijala koji hvata elektrone i drugog koji ih oslobađa. Razdvojite naboje i stvarate struju suštinski ni iz čega – objasnio je Kener, koji je ujedno i profesor hemije i član kalifornijskog Instituta nanosistema na Univerzitetu.

Snijeg je pozitivno nabijen i oslobađa elektrone, dok je silikon negativno nabijen. Kad pahulje snijega dođu u dodir sa silikonskom površinom, proizvodi se naboj koji uređaj hvata, stvarajući struju.

Oko 30 posto Zemljine površine prekriveno je snijegom svake zime, a u tom periodu solarne ploče ne funkcioniraju najbolje. Novi uređaj mogao bi se integrirati u solarne ploči i osigurati stalnu zalihu struje kad pada snijeg. Također se može koristiti za nadgledanje zimskih sportova radi unapređenja performansi sportista, a ima potencijal i za identificiranje glavnih shema kretanja u kros-kantri skijanju koje se ne mogu detektirati pametnim satom.

Uređaj može slati i signale koji govore kreće li se osoba, hoda li, trči, skače ili maršira. Napravljen je uz pomoć 3D štampanja i ima sloj silikona i elektrodu za hvatanje naboja. Novi aparat mogao bi, također, dovesti do nove generacije samonapajajućih naprava za sportiste, prenio je Phys.org.

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...