Sony otkrio sve detalje u vezi s PlayStationom 5: Novi procesor, 8K grafika i izbacivanje hard diska


Play Station Arhiv
Sony otkrio sve detalje u vezi s PlayStationom 5: Novi procesor, 8K grafika i izbacivanje hard diska

Unutar petice nas očekuje potpuno novi hardver, uključujući i osmojezgreni procesor baziran na trećoj generaciji AMD Ryzen linije

Autor: Telegraf

Već neko vrijeme znamo da Sony radi na narednoj generaciji PlayStationa, a danas smo dobili prve prave detalje o petoj generaciji ove konzole.

Sony obećava da će PlayStation 5 imati 8K grafiku, 3D audio, super brzi SSD i kompatibilnost unazad sa svim PlayStation 4 igrama.

Sudeći prema riječima Marka Černija (Mark Cerny), koji je bio glavni sistemski arhitekta za PS4, nova konzola nije samo nadogradnja s boljim performansama, kao što je to bio PS4 PRO.

Unutar petice nas očekuje potpuno novi hardver, uključujući i osmojezgreni procesor baziran na trećoj generaciji AMD Ryzen linije i poseban GPU baziran na AMD Radeon navi hardveru – što bi prvi put trebalo da na konzolama predstavi ray-tracing.

Još jedna velika promjena jeste zamjena hard diska SSD-om, za šta Sony obećava da će ubrzati vrijeme učitavanja i sam gejmplej.

A možda najvažnija stvar će biti podatak da kompanija obećava da će u pitanju biti spora tranzicija unutar koje će se objavljivati verzije iste igre i za PS4 i PS5 – barem u početku.

Trenutno ne postoji određen datum izlaska nove konzole, ali se ona očekuje u nekom trenutku naredne godine.

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...