SLUČAJNOST ILI NE: Disney prije 23 godine predvidio požar na čuvenoj katedrali Notre Dame?


Svijet je ostao u čudu i žalu kada je planula jedna od najstarijih katedrala svijeta Notre-Dame de Paris (ili jednostavno Notre-Dame). Nakon ovih potresnih vijesti koje nikog nisu ostavile ravnodušnog po internetu počele su kružiti teorije zavjere. Jedna od najpopularnijih definitivno jeste da je Walt Disney predvidio požar u čuvenom crtanom filmu “Zvonar crkve Notre Dame” Quasimodo.

Teoretičari zavjera su istaknuli kako je katedrala gorjela i u crtanom iz 1996. godine.

Inače, katedralna je crkva Pariške nadbiskupije posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Nalazi se na jugoistoku Île de la Cité, otočića u središtu Pariza na rijeci Seni. Vijekovima je bila najviša pariška građevina, te danas u gradu i u cijeloj Francuskoj predstavlja simbol najviše vrijednosti.

 

Izgradnja je započela na poticaj biskupa Mauricea de Sullya te se protegnula kroz više od dva stoljeća, od 1163. godine sve do polovice 14. stoljeća. Nakon revolucionarnih nemira na katedrali su poduzeti značajni i često osporeni renovacijski poduhvati koje je vodio arhitekt Eugène Viollet-le-Duc i tijekom kojih su u strukturu i arhitekturu katedrale uvedeni novi elementi i motivi. Ovi poduhvati razlogom su da umjetnički stil katedrale nije jedinstven iako su prevladavajući elementi rane i klasične gotike. Dvije rozete koje se nalaze na krajevima transepta najveće su rozete u Europi.

 

The post SLUČAJNOST ILI NE: Disney prije 23 godine predvidio požar na čuvenoj katedrali Notre Dame? appeared first on Express.

(Autor: expresstabloid.ba)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...