Rasprava na sjednici: Zakon o prijavljivanju i kontroli imovine najviše zabrinuo zastupnike SDA


Skupština KS A.T.
Rasprava na sjednici: Zakon o prijavljivanju i kontroli imovine najviše zabrinuo zastupnike SDA

Intoniranjem himne započela je sedma radna sjednica Skupštine KS

Autor: A.T.Prijedlog zakona o prijavljivanju i kontroli imovine nosilaca javnih funkcija u KS naišao je na negodovanje zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) koji su imali brojne kritke. 


Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je kako su primjedbe zastupnika SDA neutemeljene. 

– Ono što sam ja izrekla kao zamjerku prema zastupnicima SDA je činjenica da na bilo kakav način se nisu uključili u javne konsultacije i javnu raspravu. Ono što se sada najviše problematizira je naziv zakona, odnosno brisanje te riječi utvrđivanje porijekla. Podsjećam da se utvrđivanjem porijekla imaji pravo baviti samo istražne institucije i praktično smo samo načinili formalnu korekciju naziva zakona i uskladili sa intencijom. Ono što je bitno da zemlje regiona već imaju ovakve propise – dodala je Brčić. 


Prekršajne odredbe u slučaju netačnog ili nepotpunog prijavljivanja ili kašnjenja s prijavama kreću se od 2.500 KM do 20.000 KM. 


Šef Kluba zastupnika SDA Aljoša Čampara mišljenja je kako ovaj zakon ništa neće donijeti ni građanima KS niti će smanjiti korupciju. Dodaje da je riječ o populističkoj priči koju će i oni podržati.

Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika SDP-a kazao je kako je uvjeren da će ovaj zakon ipak pomjeriti granice poštenja kada je u pitanju politika.

– Izjave čelnika SDA da je ovaj zakon na Federalnom nivou u istom obliku nisu tačne. Ovaj zakon je u formi radnog materijala već šest godina i prije 100 dana zastupnici SDP-a su podnijeli inicijativu da ovaj zakon uđe u proceduru što još nije urađeno. Manipulacija s tim da ovaj zakon nije koordiniran s federalnim apsolutno ne stoji i to je obmanjivanje građana – rekao je Stojanović istaknuvši kako SDA ima najviše razloga da se boji ovakvih zakona.

 Sdruge strane Zvonko Marić, kazao je da nemaju dilemu da treba podržati ovakav prijedlog zakona. 

– On se uklapa u reformsku agendu. Ova isforsirana rasprava neće doprinijeti ništa konstruktivno niti na kvalitetu ovog zakona. Očigledno je da je to svojevrsna uigrana strategija da jedan dio zastupnika određene stranke kompromitira ovaj zakon da bi na drugi poentirali, očigledno se tako postupa da bi se pridobilo mišljenje za nešto i kompromitiralo ono što je neopohodno. Smatram da ni jedan zakon nije sveto slovo i da otvara mogućnosti da se u budućnosti izmjenama i dopunama napravi kvalitetnijim – dodao je Marić. 

12:58

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca BiH usvojen je danas na sjednici Skupštine KS po skraćenom postupku. Prema riječima ministra za boračka pitanja Ismira Juska, pripadnici boračke populacije ubuduće moći će besplatno koristiti kako usluge GRAS-a tako i usluge kompanije „Centrotrans“.  

– Ova inicijativa došla je na početku mandata od boračke populacije koja se žalila da nije ravnopravno zastupljena kada je u pitanju korištenje javnog gradskog prijevoza. Postoje određene zone koje pokriva jedan prijevoznik, dok u drugom dijelu grada prijevoz pokriva GRAS. Zbog toga sam predložio da idemo u izmjenu zakona da bi pripadnici ove populacije mogli ostvariti ista prava u vozilima oba prijevoznika. Zahtjev za ostvarivanje tog prava podnosit će općinskoj službi za boračka pitanja koja će spisak korisnika dostaviti javnom preduzeću za gradski prijevoz na osnovu kojeg će dobiti odgovarajuće kupone – rekao je Jusko.

Odlučeno je da pauza na sjednici Skupštine KS bude od 13 do 15 sati. Također neki od zastupnika otišli su na dženazu majke Bibije Kerle, tako da je i to jedan od razloga produžene pauze.

12:01

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) na sjednici Skupštine KS uputio je pitanje ministrici za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineti Bogunić i tražio da mu odgovori ko je ovlastio Nihadu Čolić, direktoricu Prosvjetno-pedagoškog zavoda, da istupa u javnost i u trenutku nesreće u kojoj su poginule četiri uposlenice OŠ „Kovačići“ govori njihova imena i prezimena. 

Marić je istaknuo kako je to nezakonito te se pitao ko je Čolić ovlastio da bude portparol.

Ministrica Bogunić je kazala da Čolić niko nije ovlastio te da nije tražila saglasnost Ministarstva da istupa u javnost i daje izjave. Na pitanje Marića hoće li Čolić biti sankcionirana, Bogunić je kazala da je pokrenuta procedura.

10:40

Intoniranjem himne započela je sedma radna sjednica Skupštine KS. 

Na usvojenom dnevnom redu, između ostalog, naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca BiH koji će zastupnici razmatrati po skraćenom postupku. 

Također, zastupnici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS. Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 5. maja 2019. godine također je jedna od tačaka.  

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...