PRIČA O PJESMI: Ori Mile, al’ duboko


Ona je ovu svoju pjesmu objavila 1985. godine na albumu “Zar bi me lako drugome dao”. Autor stihova je Milutin Mijailović, dok je za aranžman i kompoziciju bio zadužen Miroljub Aranđelović Kemiš. Osim po ovoj, Vesnu Zmijanac pamtimo i po hitovima: “Nevera moja”, “Malo, malo, pomalo”, “Kad zamirišu jorgovani”, “Tebi je lako”, “Zakletva”.

Naravno da šablonska pravila žanra ova pjesma nije iznevjerila. To pokazuje razdragana Kemiševa harmonika, koliko i sam tekst. Pjesma nas smješta u seoski ambijent u kojem su protagonisti Mile, vlasnik volova, domaćin čovjek i mlada, putena djevojka koja je lirski subjekt ove male drame. Ona se obraća svom izabraniku kamufliranim, simboličkim jezikom, što i izaziva komične efekte.

Starijim poznavaocima estradnih dešavanja ne treba navoditi činjenicu da je Vesna Zmijanac bila vjerovatno i najveći seks simbol Jugoslavije. Osim toga uzrok je, direktno ili indirektno, raspada nekoliko brakova. Kada se ta činjenica uzme u obzir, refren pjesme dobija, osim šaljive i ličnu notu. U refrenu Vesna pjeva – Ori Mile, al’ duboko, moj oraču crno oko, znaj dragane nema gazde, bez duboke brazde. Ako ovo “znaj dragane” ne posmatramo kao epitet, već kao lično ime, nameće se logično pitanje, pjeva li Vesna pjesmu Miletu ili Draganu. Time se posebno aludira na promiskuitet, što u Vesninom slučaju nosi posebnu težinu. Simbole oranja, brazde, odmaranja u hladovini, ne treba posebno približavati, jer bi svakome trabali biti jasni. Zbog te svoje osobenosti jednostavnog pronicanja u njih i doprinose humoru u pjesmi.

Izigravati puritanca i osuđivati promiskuitet u 21. vijeku je zastarjelo i obesmišljeno. U vrijeme kad je pjesma objavljena takva osuda bi mogla biti razumljiva. Iako je objavljena prije jedva nešto više od 30 godina, ova pjesma nam na najbolji mogući način demonstrira kojim tempom se društvo mijenja. Da li napreduje ili degradira, diskutabilno je… Međutim činjenica ostaje da je “Ori Mile, al’ duboko”, preteča onoga što smo slušali kasnije. Tek tada shvatimo s kojom smo lakoćom slušali te stihove u odnosu na “Ne bi bilo loše da kabrio porše, parkiraš u moju garažu” ili “Da li si za seks”. Razlika je, složićete se, očigledna…

The post PRIČA O PJESMI: Ori Mile, al’ duboko appeared first on Express.

(Autor: expresstabloid.ba)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...