Munib Ahmetspahić osuđen na tri godine zatvora za terorizam


Munib Ahmetspahić osuđen na tri godine zatvora za terorizam

Avaz.ba

Sud BiH osudio je Muniba Ahmetspahića na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je potpisao s Tužilaštvom BiH.

– Vijeće je odlučilo prihvatiti sporazum i smatra ga zakonitim. Sud donosi presudu za počinjenje krivičnog djela organiziranje terorističke grupe, na način kako je opisano u optužnici i osuđuje ga na tri godine zatvora – kazao je predsjedavajući sudija Branko Perić.

Borio se u Siriji

Prema presudi, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), Jabhet el-Nusra i El-Nusrah Front. Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije, javlja BIRN.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je Ahmetspahić komunicirao i koordinirao aktivnosti s drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Optuženom će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 22. novembra 2018. godine, a sudija Perić je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da mu se produži pritvor.

– Što se tiče presude, Munibe, i tužilac i Sud su vam pružili još jednu šansu da okončate ovu vrstu aktivnosti – kazao je sudija Perić obraćajući se Ahmetspahiću.

Ahmetspahić je ranije pravosnažno oslobođen optužbi za organiziranje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.

Na početku ročišta sudija Perić je rekao i se Ahmetspahić sporazumom obavezao da će svjedočiti protiv drugih optuženih ukoliko bude potrebe.

Tužilac Dubravko Čampara je kao razloge za potpisivanje sporazuma naveo da je Ahmetspahić u BiH došao kao invalid s visokom amputacijom noge, te da je bio potpuno korektan u komunikaciji s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštvom BiH.

Ahmetspahićev advokat Rusmir Karkin je nagalasio da je njegov klijent već SIPA-i ispričao šta je prvi i drugi put radio u Siriji i zbog čega se vratio.  

Spreman na posljedice

– Nakon nekoliko mjeseci boravka u Siriji 2013. godine postao je invalid. Njegova želja je bila da se vrati. Oženio se Bosankom i dobio dvoje djece. Dvije godine je radio na pronalasku sigurnog puta za povratak u BiH. Bio je svjestan da će biti predmet interesiranja pravosudnih organa. On je bio spreman da podnese posljedice, i ženu i djecu vraća u BiH – kazao je Karkin.

Ahmetspahić je istaknuo da se pokajao i da je svjestan koliko je bio izmanipuliran.

– Koliko je bilo naivno s naše strane da donesemo takvu odluku… Savjetovao bih omladini da ne nasjedaju na takve stvari. Ko hoće da se bori za pravdu, da se bori na legalan način – kazao je Ahmetspahić.

Ahmetspahić je uhapšen krajem novembra 2018. godine na Aerodromu Sarajevo.

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...