Građani otplaćuju devet, u šteku drže 11 milijardi maraka


Dosadašnja kretanja ukupnih kredita i depozita djeluju veoma obećavajuće Ilustracija
Građani otplaćuju devet, u šteku drže 11 milijardi maraka

Analitičari Direkcije za ekonomsko planiranje BiH predviđaju kreditnu ekspanziju i u narednom periodu

Autor: B. TURKOVIĆ

Dosadašnja kretanja ukupnih kredita i depozita djeluju veoma obećavajuće, konstatiraju iz Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH u dokumentu „Program ekonomskih reformi“ za period 2019.–2021. godina.

Kako navode, ukupna suma plasiranih kredita u prvih devet mjeseci 2018. godine je dostigla 19,33 milijarde KM, uz godišnju stopu rasta od 6,7 posto. Gledajući kretanje kredita prema sektorima, krediti stanovništvu su rasli 7,4 i iznosili su 9,1 milijardu maraka, dok su krediti nefinansijskim preduzećima na kraju devetog mjeseca iznosili 8,95 milijardi KM, uz rast od 5,2 posto.

Također, i ukupni depoziti su rasli, tako da su u devetom mjesecu 2018. godine iznosili su 21,34 milijarde KM, uz stopu rasta od 11,6 posto. Depoziti stanovništvu su dostigli 11,83 milijarde KM (rast od 7,3 posto), dok su depoziti nefinansijskih preduzeća iznosili 5,15 milijardi maraka (rast od 16,4 posto).

– Konstantan rast ukupnih kredita i depozita uz umjerene stope privrednog rasta i rasta stope zaposlenosti predstavljaju realnu pretpostavku za kreditnu ekspanziju u narednom periodu – navode analitičari DEP-a.

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...