Dream team u Neumu: Potrebno povećanje investicija koje vode ka stvaranju novih radnih mjesta


Erik Nelson, Metju Fild, Kristine Hohman i Haldun Sino Instagram
Dream team u Neumu: Potrebno povećanje investicija koje vode ka stvaranju novih radnih mjesta

Bitno je istaći kako je ovo mjesto susreta više od 650 učesnika i donosilaca odluka o reformi

Autor: L.Đ.

Novi američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) trenutno boravi u Neumu na Energetskom samitu, gdje je održao i prigodan govor. 

Na Instagramu je objavio nekoliko fotografija, na kojima se može vidjeti da uživa sa svojim kolegama direktorom USAID BiH, britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Metjuom Fildom (Matthew Field), kao i Kristine Hohman (Christiane Hohmann), ambasadoricom Njemačke u BiH, i Haldun Sino (Khaldoun Sinno), zamjenik šefa Delegacije Evropske unije.

Ovaj dream team osim neformalnog druženja, održao je sastanak sa predstavnicima nadležnih organa Bosne i Hercegovine i entiteta kako bi razgovarali o napretku u energetskom sektoru.

Sastanak je organizovan u okviru Energetskog samita koji se održava petu godinu za redom. Energetski samit okupio je više od 600 učesnika iz energetskog sektora i poslužio kao odlična prilika za diskusiju o velikom broju pitanja sa donosiocima odluka iz BiH i entiteta, kako bi se osigurao nastavak ubrzane implementacije neophodnih reformi u energetskom sektoru.

Na sastanku, svi učesnici su primili k znanju da Bosna i Hercegovina u nekim oblastima nije ispunila svoje obaveze koje je imala kao potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice. Zbog toga, dogovoreno je da se pojača koordinacija između svih učesnika, da se pruži jača podrška od strane entiteta, te da se blisko sarađuje kako bi se osiguralo da Bosna i Hercegovina učini značajan napredak. Dalje je zaključeno da bi naredni mandat trebalo iskoristiti za intenziviranje reforme energetskog sektora. 

U roku od tri mjeseca od ovog sastanka predstavnici državnog i entitetskih ministarstava će uz podršku međunarodne zajednice, tehničke asistencije USAID-a i Sekretarijata Energetske zajednice uskladiti svoje stavove i podržati usvajanje Državnog zakona. 

Vezano za sektor električne energije naglašeno je kako elektroprivrede u BiH moraju brzo sprovesti potpuno razdvajanje djelatnosti, s obzirom da ovo predstavlja ključni korak za prevazilaženje zastoja u implementaciji reformi i procesa u drugim područjima na tržištu električne energije. Kada je riječ o deregulaciji cijena, nakon razgovora prepoznato je da će RS usvojiti novi zakon o električnoj energiji kojim bi se riješilo pitanje deregulacija cijena proizvodnje.

Učesnici sastanka su također prepoznali da nadležni organi moraju pojednostaviti postupak izdavanja dozvola i ojačati politiku zaštite okoliša, javne konsultacije za projekte koji koriste obnovljive izvore energije kada je riječ o izdavanju okolinskih dozvola i koncesija, kako bi se osigurala okolišna održivost postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

Vezano za energetsku efikasnost, prepoznato je da je potrebno povećanje investicija koje vode ka stvaranju novih radnih mjesta i smanjenju štetnih emisija u zrak. Strane su se složile da je potrebno čim prije izmijeniti entitetske zakone o energetskoj efikasnosti kako bi se omogućila implementacija kombinacije ESCO modela i obligacionih šema za energetsku efikasnost i usvojili Akcioni planovi na entitetskim i državnom nivou kako bi se postigli ciljevi koji proizilaze iz zahtjeva Direktive o energetskoj efikasnosti.

Kako bi se postigao napredak u vezi sa zakonima o energetskoj efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije, o čemu je razgovarano tokom sastanka, članovi međunarodne zajednice će nastaviti svoje aktivno učešće, a naročito USAID i GIZ koji će pomoći nadležnim entitetskim ministarstvima i Distrikt Brčko da izrade amandmane na zakone o energetskoj efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije poštujući ustavnu strukturu BiH. 

Kako fotografije zvaničnika izgledaju, možete pogledati u nastavku. 

View this post on Instagram

Planning for the next discusssion at the 5th #energysummit in #neum #USAmbBiH #USAinBiH

A post shared by U.S. Embassy BiH (@usembassybih) on

View this post on Instagram

Ready for the #press statement in #Neum – glad to see such interest in the issue which directly affects citizens of this beautiful country #USAmBiH #energy #renewables #bosniaandherzegovina #USAinBiH #energysummit @usaid

A post shared by U.S. Embassy BiH (@usembassybih) on

View this post on Instagram

With our USAID BiH director in #Neum, talking about #energytransition in #bosniaandherzegovina at the 5th #energysummit #USAmbBiH #USAinBiH @usaid

A post shared by U.S. Embassy BiH (@usembassybih) on

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...