Dodik: Ništa još nije dogovoreno, nećemo dati saglasnost za MAP


Dodik: Ništa još nije dogovoreno, nećemo dati saglasnost za MAP

Autor: M.R.S.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, nakon sastanka o formiranju vlasti na nivou BiH s liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem, da “ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”, poručivši ponovo da neće pristati na aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

Izjavio je da BiH riskira da neformiranjem vlasti zaustavi evropski put.

– U tom pogledu, treba se prisjetiti obećanja koje smo dali evropskim zvaničnicima nedavno u Briselu. Ukoliko imamo vlast nakon izbora u nekom razumnom roku, možemo očekivati u maju status kandidata, i to je najvažnije pitanje za BiH, važnije i od MAP-a.

On je dodao da je Bakir Izetbegović iznio pitanje MAP-a kao uvjet za uspostavljanje Vijeća ministara.

– Mi ovdje ne ulazimo ni s kakvim uvjetima. Dogovorili smo prethodno zajedničku izjavu, Čović i ja smo je potpisali, ali gospodin Izetbegović nije, iako je on učestvovao. Razgovarali smo o resorima, oni su tražili da se na neki sumnjiv način aktivira MAP, bez odluke i stava Predsjedništva – dodao je Dodik.

On je potvrdio da je SDA tražila Ministarstvo odbrane i da on to prihvata. Ponovo se vratio na pitanje usvajanja MAP-a i kazao da, ako neko nešto učini mimo dogovora, oni će odbiti bilo kakvo uvjetovanje.

– SDA je pripalo Ministarstvo sigurnosti i gospodin Izetbegović mi je kazao da tu očekuje Fahrudina Radončića. Mi prihvatamo dogovor da nama pripadnu tri ministarstva, kao SNSD-u, i naravno da jedan kandidat bude iz reda ostalih. 

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...