Davutolu: Bilo je lijepo čuti Dodika


Davutolu: Bukvić je bio moj student
Davutolu: Bilo je lijepo čuti Dodika

Bosna i Hercegovina je, kaže, trebala biti podijeljena prije 25 godina, a sada je organizator velikih manifestacija

Avaz.ba

Bivši premijer Republike Turske Ahmet Davutolu (Davutoglu) gost je 10. Sarajevo Business Foruma, a govoreći tokom otvorenja ove respektabilne investicijske konferencije, kazao je kako se za regionalnu reintegraciju podrazumijevaju politička, kulturna i ekonomska reintegracija. Podsjetio je kako je Amer Bukvić, organizator Foruma, bio njegov student kada je u BiH bio rat.

– On mi je kao porodica. Kao profesor, ne mogu biti ponosniji nego što sam sada. Hvala ti, Amere – kazao je na početku obraćanja nekadašnji turski premijer.

Bosna i Hercegovina je, kaže, trebala biti podijeljena prije 25 godina, a sada je organizator velikih manifestacija. Dodaje kako je Sarajevo, koje je bilo razrušen grad, sada centar političkih i ekonomskih zbivanja i sastanaka.

– Pravi je trenutak da se analizira prošlost. Nedavno su me me pitali za budućnost međunarodnog poretka. Nakon ere Hladnog rata, bilo je mnogo optimizma, a danas imamo dosta pesimizma. Ja sugeriram na realističan optimizam. Danas imamo međunarodni nered. Globalno gledano, sve je veća tendencija populističkoj autokraciji, islamofobiji, desničarskoj ideji.

Na ovaj region će utjecati evropske krize ako mudro ne postupimo. Naš odgovor u jugoistočnoj Evropi treba biti da moramo stvoriti pristup koji je orijentiran na viziju, a ne na krizu. Balkan se uvijek pamti po krizi, a sada je prilika da kreiramo viziju. Da u glavama ljudi uspostavimo projekciju budućnosti, a ne da gledamo unazad. Ono što se desilo u regionu, to je prošlost, moramo imati novu metodologiju. Imamo zajedničke vrijednosti, humanitarne, evropske i balkanske vrijednosti – naglasio je Davutolu.

U sljedećim decenijama, prema njegovim riječima, bit će velika borba između inkluzivnosti i ekskluzivnosti.

– To je borba onih koji žele uključiti i isključiti. Na Novom Zelandu je bio nedavno pokolj u džamiji, ali premijerka te zemlje pokazala šta je inkluzivnost. Drago mi je bilo čuti jutros predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kada govori da je Bosna i Hercegovina država. Da, bila je i bit će država, ali treba da uključi sve narode u zemlji – poručio je Davutolu.

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...