Vrhovni komadant NATO snaga u Evropi poručio: Rusija pokušava da potkopa bilo kakav napredak na Balkanu


Kurtis Skaparoti rferl.org
Vrhovni komadant NATO snaga u Evropi poručio: Rusija pokušava da potkopa bilo kakav napredak na Balkanu

U svjedočenju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma rekao kako ga zabrinjava situacija u regionu

Avaz.ba

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Kurtis Skaparoti (Curtis Scaparrotti) je u svjedočenju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma rekao kako ga zabrinjava ruski utjecaj u regionu gdje je, kako je istakao, cilj Rusije da spriječi napredak i integracije.

– Rusija nastavlja da širi svoj štetni utjecaj širom Evrope, naročito u područjima gdje vjeruju da bi taj utjecaj trebalo da preovladava, duž istočne granice. Vjerujem da je cilj Rusije da postane poštovani globalni lider i da poveća svoj utjecaj. Da bi to postigle, upotrijebit će štetni utjecaj i preduzeti nelegalne aktivnosti – ističe Skaparoti. 

Dodao je kako je zabrinut zbog Balkana, gdje je, kako kaže, u protekloj godini povećan štetni utjecaj Rusije, prenosi Glas Amerike.

– Riječ je o regionu u koji smo mnogo uložili i koji je ključan za sigurnost Evrope. Rusija pokušava da potkopa bilo kakav napredak ka integraciji u evroatlantske institucije, EU, NATO itd. To je njen opšti cilj širom Balkana, a to prije svega radi širenjem dezinformacija, finansiranjem i pružanjem podrške marginalnim strankama. Ne interesuje ih uvijek na kojoj su strani, dok god podrivaju aktuelnu vladu i bilo kakav napredak – izjavio je Skaparoti. 

General je istakao da su se ruske aktivnosti na Balkanu intenzivirale posljednjih šest do osam mjeseci.

– Pristupanje Crne Gore NATO kao 29. članice i potencijalno članstvo Sjeverne Makedonije kao 30. članice je tačno ono što Rusija nije htjela da vidi i nastavit će da se bave tim pitanjem u Sjevernoj Makedoniji, kao što je pokušala da se miješa u pristupanje Crne Gore. Bez napretka, ljudi počinju da gube nadu i smanjuje se želja za integracijom u Evropu – naveo je Skaparoti.

(Autor: Avaz)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...