Neviđena tragedija u Novom Travniku: Vozač pokosio pet osoba, preminule majka i kćerka

klix.ba
Nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila večeras u Novom Travniku preminule su dvije osobe.

Nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila večeras u Novom Travniku preminule su dvije osobe.

Saobraćajna nesreća se dogodila u Novom Travniku u 20:35 sati. Vozač automobila Opel Astra je udario pet osoba i nanio im povrede.

Prve informacije iz MUP-a SBK su potvrdile smrt jedne osobe, dok su preostale četiri prevezene u travničku bolnicu. Nažalost, u međuvremenu je preminula još jedna osoba.

Policija je lišila slobode vozača koji je upravljao automobilom, a vjeruje se da je on bio u alkoholiziranom stanju.

Nezvanično, automobilom je udario ženu i četiri djeteta. Majka i kćerka su preminule, dok je sin u kritičnom stanju. Preostalo dvoje povrijeđene djece pripadaju drugoj porodici.

Muškarac koji je ubio majku i kćerku u Novom Travniku imao više od tri promila alkohola u krvi

Muškarac koji je udario pet osoba u Novom Travniku imao je više od tri promila alkohola u krvi, kazao je za Klix.ba zamjenik glavnog kantonalnog tužioca SBK Dragan Popović koji je rukovodio uviđajem nakon tragične saobraćajne nesreće.
“Za sada smo preliminarno utvrdili da je osoba inicijala N. R. bila pod utjecajem alkohola. Imao je više od tri promila alkohola u krvi. Vidjet ćemo da li je još bilo alkohola u krvi jer smo uzeli uzorke i čekamo zvanične rezultate”, kaže Popović.

Napomenuo je da će se danas izvršiti obdukcija preminule majke i kćerke, najavivši da će predložiti određivanje pritvora za N. R.

“Teško je u ovom trenutku utvrditi šta se desilo. Vozač vozila Opel Astra je, krećući se iz pravca naselja Kasapovići, ispred gradske džamije izgubio kontrolu nad vozilom, popeo se na trotoar, strugao po ogradi… Za sada možemo otprilike zaključiti da je na trotoaru pokupio majku sa dvoje djece i djecu lokalnog imama. Majka je stradala na mjestu nesreće, djevojčica je preminula u toku transporta do bolnice. Ostali su na liječenju”, kazao je Popvić za Klix.ba.

Uviđaj je vršio sektor Kriminalističke policija MUP-a SBK pod nadzorom nadležnog kantonalnog tužioca Srednjobosanskog kantona.

Nezvanično saznajemo da je vozilom Opel Astra upravljao 34-godišnji Nermin Rustempašić. Dvoje djece je nakon nesreće prevezeno na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu s teškim povredama, dok je jedno dijete upućeno u travničku bolnicu.

Mještani Novog Travnika nakon tragedije: Monstrumi ovom ulicom voze i 120 km/h

Novi Travnik je zavijen u crno nakon noći u kojoj je N. R. upravljajući vozilom Opel Astra u alkoholiziranom stanju ubio majku i kćerku, dok su tri maloljetna pješaka zadobili povrede. Vozač Opel Astre sutra bi trebao biti predat tužilaštvu.
Kiša koja pada u Novom Travniku saprala je tragove krvi na ulici, ali ne šok i nevjericu mještana Novog Travnika i ulice Kalinska gdje se dogodila tragedija.

Mnogi sinoćnji događaj ne mogu uopće opisati i teško pronalaze prave riječi. Stariji mještanin Novog Travnika nam je kazao da mnogi upravo ulicom u kojoj se desla nesreća divljaju i bez položenog vozačkog ispita, ali i da je slaba kontrola takvih vozila.

Merima Skopljak iz Novog Travnika živi u zgradi u blizini mjesta gdje se dogodila nesreća. Odmah je istrčala na ulicu, a slike su, kako kaže, još svježe.

“Alkohol i uz to upravljanje automobilom je prešlo svako mjeru. Nije bitno više ko je stradao, to je mogao biti bilo ko, ali što je previše, previše je. Monstrumi, kao što je onaj od sinoć, ovom ulicom voze po 80 – 120 kilometara na sat”, kazala je Skopljak.

Dodala je da adekvatna kazna ne postoji te da se takvi trebaju kažnjavati na mjestu događaja.

“U pitanju su dva ubijena života i još tri povrijeđena djeteta. Nema se tu šta misliti o kaznama, to se rješava odmah. Sada je svaka kazna mala, zamislite kako će se osjećati suprug stradale žene iza koje je ostala i mala beba?”, dodala je Skopljak.

Istakla je da njen muž već 20 godina traži da se u ovoj ulici, gdje se nalaze tržnica, obdanište, džamija i nekoliko zgrada, postave ležeći policajci.

“Nikada ih nisu postavili, a osvanut će ovdje kroz nekoliko dana. Međutim, kasno ih je sada postavljati kada se dogodila tragedija”, zaključila je Skopljak.

Njena komšinica ističe kako policija treba pojačati kontrolu na cestama koja je trenutno preslaba te da policija ima spisak opasnih vozača na cestama kojima bi se trebala oduzeti dozvola i doživotno zabraniti upravljanje vozilom.

U Novom Travniku danas je proglašen i dan žalosti, a građani su najavili mirno okupljanje u 13 sati ispred zgrade Općine Novi Travnik.

Podsjećamo, u nesreći su smrtno stradale 30-godišnja A.H. i njena devetogodišnja kćerka, dok je njen četverogodišnji sin s teškim povredama glave prevezen na KCUS. Na KCUS-u se nalazi i jedan od povrijeđenih sinova glavnom imama Novog Travnika, također s povredama glave, dok je drugi zadobio lakše povrede i nalazi se u bolnici u Travniku.

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...