Dodik zbog zastave RS-a napustio sastanak s delegacijom PIC-a u Predsjedništvu BiH

klix.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je sastanak s delegacijom Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Kako saznajemo, Milorad Dodik je odlučio napustiti sastanak jer u prostoriji gdje je on održan nije postavljena zastava entiteta Republike Srpske.

Dodik je jutros od stručnih službi tražio da se zastava entiteta postavi na bilo kojem mjestu u sali, poručujući da on ne insistira da zastava RS-a stoji uz zastavu BiH.

Delegacija Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) prije održavanja sastanka upozorila je Predsjedništvo BiH da prilikom susreta ispoštuje Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, a koji jasno kaže da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da se “druge zastave iz BiH neće isticati zajedno sa zastavom BiH”.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton napisao je na Twitteru kako je “nažalost Dodik odlučio da ne ostane na sastanku”.

Za razliku od ambasadora PIC-a, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević prilikom predaje akreditivnih pisama nije se bunio što se u sali Predsjedništva BiH nalazi zastava RS-a.

Đorđević se i jučer u Istočnom Sarajevu sastao s Dodikom kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH, a u prostoriji gdje je održan sastanak nije bilo obilježja države BiH, već samo obilježje entiteta RS.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koji štite Dodika ni danas nisu uspjeli ući naoružani u zgradu Predsjedništva BiH s obzirom na zabranu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...