STAVILA JE JABUKU U VRELU VODU I SODU BIKARBONU: Ono što se pojavilo na njoj SPASILO joj je život! (VIDEO)

zanimljivovesti.com
Svi smo svjesni činjenice da ne postoji bolji i zdraviji način unošenja vitamina od konzumiranja svježeg voća i povrća.

Svi smo svjesni činjenice da ne postoji bolji i zdraviji način unošenja vitamina od konzumiranja svježeg voća i povrća. Naročito kada su u pitanju jabuke , koje su pristupačne cijele godine.

“Jabuka na dan čuva zdravlje” je stara izreka sa ovih naših prostora sa kojom smo svi upoznati. Ali zašto je baš ovo voće toliko važno? Šta dobijamo jedenjem jabuke?

Pa, prvo ovo je jedno od najrasprostranjenijih voća na svijetu i stalno pričaju o njoj kao o “čudotvornoj voćki”. Činjenica je da je jabuka i po medicinskim standardima jedna od 10 najzdravijih namirnica. To je zato što su jabuke veoma bogate antioksidansima, dijetalnim vlaknima i flavonoidima. Ti svi sastojci mogu smanjiti rizik od razvijanja kancera, hipertenzije, dijabetesa i oboljenja srca.

Koje su koristi?

Među svim drugim koristima, što se istraživanja tiče, dokazano je da:

Poboljšavaju neurološko zdravlje

U studiji koja je objavljena 2006. u žurnalu “Eksperimentalna Biologija i Medicina” rečeno je da je oksidant koga ima mnogo u jabukama jedan od dva jedinjenja koja pomažu u smanjenju rizika od “ćelijske smrti” koja je uzrokovana oksidaciom i zapaljenjem neurona.

Sprečava demenciju

2008. je u studiji koja je objavljena u “Žurnalu Nauke o Hrani” objašnjeno kako redovna konzumacija ovog voća može doprinijeti neurološkom zdravlju i predupređivanju određenih oboljenja kao što je Alchajmerova bolest.

Smanjuje nivo lošeg holesterola

Istraživači koji su ispitali oko 10,000 nasumice odabranih ispitanika utvrdili su da se redovnom konzumacijom jabuka smanjuje rizik od šloga posle 28. godine života.

Može pomoći u prevenciji raka dojke

Ima sve više dokaza koji upućuju na to da “jedna jabuka na dan” može pomoći u suzbijanju razvoja kancera dojke. Tako barem pokazuju rezultati istraživanja odrađenog od strane poznatog istraživača sa Univerziteta Kornel.

Dobro je za liniju

Po rezultatima istraživanja objavljenog u žurnalu “Hemija hrane”, 2014. doneti su zaključci da su jabuke (a naročito sorta “Granny Smith”) odlični za razvoj dobrih bakterija u vašim crevima. Te bakterije regulišu pravilan rad crijeva, poboljšavaju varenje, i time ubrzavaju metabolizam.

Vosak?

Kada u piljari ili na pijaci biramo voće, naravno da nam pogled odmah privuku sjajne predivne crvene krupne jabuke. Što naš narod kaže ” da ti voda pođe na usta”, pa se normalno odmah prihvatamo da odaberemo što ljepšu i što sjajniju. Da li vas ovo podsjeća na bajku “Snežana i 7 patuljaka”?

Upravo to što nas je privuklo, taj sjaj je mali trik kojim se proizvođači trude da jabuka izgleda što ljepše ali i da zaštiti od propadanja da bi što duže zadržala svježinu. Naime proizvođači voskiraju jabuke tankim slojem voska.

Treba znati da jabuke same po sebi imaju sloj prirodnog voska, naravno naknadno se vosak može dodati, ali količina zavisi od stepena zrelosti, vremena berbe i sorte. Prirodni vosak je jestiv jer zapravo naš organizam nije u stanju da razgradi vosak, pa on samo „prolazi“ kroz naš organizam tako da nema ni štete ni koristi. Tako da korišćenje prirodnog voska za voskiranje nije štetan za organizam. Međutim pri nanošenju voska, prljavštine i bakterije mogu da ostanu na kori. Naravno preporučuje se pranje proizvoda pre voskiranja ali pri kupovini ne možemo da budemo sigurni da li je proizvod adekvatno tretiran.

Najnovija istraživanja pokazuju da unošenje tog voska može izazvati rak.

Da biste bili sigurni u to da li su jabuke voskirane ili ne pošto se to golim okom ne može vidjeti, možete na jednostavan način proveriti, i spasiti sebe i ostale ukućane nepotrebne infekcije i potencijalno obolijevanja od teške bolesti kao što je rak.

– Uzmite posudu i sipajte vrelu vodu u nju,

– dodajte malo sode bikarbone

– iscedite jedan limun u vodu.

Ako su jabuke prekrivene voskom, naravno vještačkim, on će početi spadati sa njih kada ih stavite u posudu sa vrelom vodom. Možete koristiti takođe četkicu za zube kako bi trljanjem mehanički odstranili vosak.

U sljedećem videu, pogledajte postupak odstranjivanja štetnog voska ukoliko ga ima na voću.

Džaba vam dobar i skup telefon ako ovo ne znate: 7 sjajnih trikova za vaš pametni telefon

Možda će vam biti veoma čudna ova tvrdnja, ali mobilni telefoni nisu izmišljeni zbog selfija, fotografisanja hrane, blejanja na Instagramu ili ispravljanja “krivih Drina” na Twitteru.

Problem te 24-časovne zaokupljenosti mobilnim telefonom je globalan. Ne viđate samo kod nas ta lica koja gledaju na dole i prste koli lete od jednog do drugog kraja ekrana. Ali prije nego što počnete da se bunite i bojkotujete mobilne telefone jer vas je iznervirao neko od prijatelja svojom odsutnošću u toku izlaska, morate da znate da ti isti mobilni telefoni mogu da rade još gomilu drugih stvari.

Prvo, pored socijalnih mreža na vašim telefonima imate milion drugih korisnih aplikacija za koje, kladim se, nikada niste ni pomislili. Pa, tinejdžeri su krenuli da prave aplikacije potpuno sami, a da ne pričamo o ekspertima za kodiranje. Te aplikacije su budućnost interneta i mogu da zadovolje svačije potrebe.

Hoćete da izgubite na težini!? Nema problema! Imate aplikacije koje prate odnos dnevnog unosa i utroška energije! Imate aplikacije koje će vas naučiti kako da vežbate ili boksujete!

Imate problema sa srcem!? Nema greške! Na mobilnom telefonu postoji i aplikacija za mjerenje krvnog pritiska i EKG! Samo stavite prst na kameru i za desetak sekundi dobijate kompletni izvještaj, sa sve zvukovnim prikazom vašeg pulsa!

Sa druge strane, nisu samo aplikacije, već i sam mobilni uređaj! Možete na toliko različitih načina da ga upotrebite! Evo nekih od njih.

Mobilni telefon kao uređaj za prisluškivanje

Nemate monitor za bebe i vašu djecu? Svaki mobilni telefon može da se podesi na automatsko javljanje. Samo isključite zvonjavu, ostavite mobilni telefon u dječijoj sobi i pozovite ga odakle god želite. Telefon će se automatski javiti i vi ćete moći da čujete šta se dešava.

Lampa

Ovdje ne mislimo samo na blic kao usmjeren snop svjetlosti, nego na stonu lampu. Desilo se baš prije nekih mjesec dana da u jednoj sportskoj hali nestane struja baš kad su krenuli treninzi. Sportisti su se organizovali, uzeli svoje flaše sa vodom i postavili ih na mobilne telefone. Upalili su blic i svjetlost se rasipala kao da je stona lampa u pitanju.

Jači budilnik

Snooze dugme je jedan veliki neprijatelj radnog naroda. Neki to preduprijede postavljanjem telefona na drugi kraj sobe, pa moraju da ustanu i razbude se dok dođu do telefona. Međutim, tu su i neki koji se mnogo teško bude, pa ni maksimalni nivo zvuka nije dovoljan da se probude. Imamo rješenje za oba problema. Stavite telefon u čašu i tako nećete moći lako da pritisnete dugme za snooze ili okrenete telefon. A pri tom, će telefon biti za trećinu glasniji.

Hologram

Želite da ostavite utisak u društvu!? Napravite 3d hologram vašim mobilnim telefonom. Samo isijecite četiri strane plastične futrole za diskove i spojite kao na slici.

Mobilni mikroskop

U ovom slučaju vam je potreban par sočiva željene jačine. Samo stavite na kameru mobilnog telefona i imate… pa nešto kao mikroskop. Može da vam pomogne i kao bolji “zoom” prilikom fotografisanja udaljenih predmeta.

Podvodna kamera

Ko kaže da vam treba poseban telefon za podvodno snimanje!? Samo dobro zavijte vaš mobilni telefon u providnu foliju ili vakuum kesu i eto vam vodootporne kamere.

Produžite život vašem telefonu


Telefon verovatno nosite svuda sa sobom. Zato se sigurno desi da u otvor za punjač upadnu čestice prašine, pa čak i sitne mrvice od hrane ili opiljci od metala. Tako nešto može sigurno da poremeti normalan rad telefona. Da ovo izbjegnete, čistite vaš telefon. Samo vam je potrebna igla ili čačkalica (po mogućstvu plastična, da ne bi parče drveta upalo u telefon).

NI SLUČAJNO NEMOJTE DA KORISTITE VODU!!!

10 tragičnih grešaka koje RAZARAJU bateriju vašeg telefona (broj #8 je najopasniji)

Svako od nas uzima telefon u ruke kao da je rođen sa njim. Niko (pa skoro niko) ne čita uputstvo za upotrebu i svi se mi nadamo da ćemo se “uhodati” sa tom novom tehnologijom.

A onda, kada počne vrijeme da prolazi, obavezno nađemo neku manu. Najčešće smo mi krivi zbog te mane, a jedna od takvih mana definitivno je “loša” baterija mobilnog telefona.

Možda i nije tako prijatno da kažemo, ali neki od nas pamte i vrijeme kada smo telefone punili jednom u nedjelju dana. Kada je prvi iPhone izašao mnogi su bili razočarani činjenicom da mu baterija traje samo jedan dan. Ako i toliko izdrži. Sada smo srećni ako nam baterija izdrži 8 sati!

Naravno, djeluje odvratno kada se žalimo zbog lošeg vijeka baterije tehnološkog čuda kakvo su današnji mobilni telefoni. Oni su manje telefoni, a više minijaturni računari. Međutim, malo je poražavajuće dati 500 do 1000 eura za telefon koji vam 24/7 stoji uključen u struju.

A kako se ispostavilo, i pored našeg truda da telefon držimo u “power saving” modu i da NIKADA ne koristimo blic, na kraju je ispalo da potrošnja ima malo veze sa onim kako koristimo telefon, a da više znači kako ga punimo!

Ako želite da baterija na vašem mobilnom telefonu traje duže potrebno je da sledite nekoliko korisnih savjeta.

1. Punjenje do 100% nije preporučljivo

Velika je greška puniti telefon konstantno čim se baterija isprazni ispod 100%. Tako samo oštećujete bateriju. Stručnjaci su potvrdili da mobilni uređaj najoptimalnije funkcioniše kada je baterija napunjena između 80 i 30%.

2. Skidajte masku dok punite telefon

Pri punjenju telefon se zagrijeva, a kada ima i silikonsku masku na sebi zagrijevanje je još veće i može da dođe do pregrijavanja samog uređaja. Zato prije nego priključite punjač obavezno skinite zaštitnu masku.

3. Ne dozvolite da se baterija skroz isprazni

Baterije u mobilnim telefonima su litijum jonske i kada se konstantno troše do kraja smanjuje se njihov vijek trajanja. Možete isprazniti bateriju do kraja, dok se telefon ne ugasi, jednom u 2 mjeseca da bi se sama baterija kalibrisala.

4. Pregrijavanje je takođe veoma loše

Svako pregrijavanje baterije utiče na rad telefona. Ona se sama po sebi zagrijava dok koristite aplikacije i pozive, ali i spoljašnja temperatura utiče na njihovo zagrevanje takođe. Baterije su jednako osjetljive i na hladnoću i na toplotu. Optimalna temperatura za funkcionisanje telefona je od 0 do 35 C.

5. Održavanje konstantne temperature

U posljednje vrijeme kada je život gotovo ne zamisliv bez mobilnog telefona , mnogi koriste eksterne baterije . One prilikom upotrebe emituju toplotu koja dodatno zagrijava vaš telefon. Zato je preporučljivo koristiti prenosive punjače samo kada je neophodno.

6. Baterija se mora puniti s vremena na vrijeme i kod rezervnih telefona

Ako imate i rezervni telefon koji samo povremeno koristite ne zaboravite da i njega ponekad napunite jer ako stoji bez punjenja u telefonu može da se desi da dođe do degradacije kapaciteta baterije.

7. Jačina svjetlosti ekrana

Svakako da jačina osvetljenosti ekrana utiče na trošenje baterije i to u velikoj mjeri. Nemojte držti osvetljenost na maksimumu i podesite da se telefon zaključava na 1 minut u stend baj režimu.

8. Punjači

Trebalo bi da uvijek koristite originalni punjač vašeg telefona, jer ako kupite neki punjač koji nije adekvatan ili neka kopija, može doći do oštećenja samog uređja, ali i do toga da se zapale sami punjači šti nije rijedak slučaj.

9. Wi-Fi i prenos podataka

Stalno korišćenje Wi-Fi ili “Bluetooth”-a iscrpljuje bateriju. Zato ih uključujte samo kada ih koristite.

10. Aplikacije i notifikacije

Isključite notifikacije, a također i ažuriranje kako se baterija ne bi praznila, jer svaki put kada dobijete bilo koju notifikaciju ekran se sam uključuje i troši bateriju.

 

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...