Ništa ga nije slomilo: Od malenog izbjeglice i pastira, postao je najbolji na čitavom planetu

24h.ba
Svog djetinjstva Luka Modrić vjerojatno se nerijetko sjeti, ali s uvijek istom borbom…

Svog djetinjstva Luka Modrić vjerojatno se nerijetko sjeti, ali s uvijek istom borbom…

Nemoguće je ispričati uspješnu nogometnu priču Luke Modrića, a da ona ishodište nema u strahovitoj patnji kojoj je svjedočio u najranijoj dobi. Jer, užas kojeg je proživio imao je direktan utjecaj na ono što će postati.

Zatresao se i zauvijek promijenio život tada 6-godišnjeg djeteta u ratnim stradanjima kojoj je Hrvatska bila izložena početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Bio je prosinac 1991. godine kada su pisane tragične ljudske sudbine u Zatonu Obrovačkom, mjestašcu u koje su, kao i u mnoga druga tih dana, ušle srpske snage s bolesnim namjerama širenja granica vlastite države.

Užas na kućnom pragu

Bio je 18. prosinac 1991. godine kada je gospodin po kojem je najbolji nogometaš svijeta dobio ime napravio “neoprostivo” tjerajući stoku preko napuštene ulice. On i nekolicina njegovih sumještana ubijeni su za primjer ostalom hrvatskom stanovništvu koja je ostalo u svojim kućama. Na istoj onoj ulici kojom je dječarac Luka nebrojeno puta istu tu stoku tjerao prema surovom terenu velebitskih pašnjaka razmišljajući o stvarima o kojima niti jedno dijete ne bi smjelo razmišljati.

Najodvratnija poruka koju je obitelj Modrića mogla primiti od onih koji ih nisu željeli ondje, natjerala ih je na prisilni odlazak u izbjeglištvo. Hotel s izbjeglicama u Zadru postao je njihov dom, nedostatak električne energije i osnovnih potrepština za život njihova svakodnevica, a užasi rata bombardiranog grada njihova vjerna sjena pratilja.

Odbijenica na odbijenicu

Svog djetinjstva Luka Modrić vjerojatno se nerijetko sjeti, ali s uvijek istom borbom. Odrastao je Luka rastrgan između želje da teška ratna vremena nikad ne zaboravi – jer ona su izgradila njegov neuništiv karakter – ali i da ih ne vuče zauvijek sa sobom – jer patnja je prevelika. Užasi su dio njega kao i svi sretni trenuci koje će kasnije doživjeti, a koji su plod rada krhkog i ne osobito visokog momčića koji će postati silan i velik. Ali ne prije no što doživi odbijenice onih koji u njega nisu vjerovali.

Sve se promijenilo u trenutku kad je Tomislav Bašić primijetio ono što drugi nisu i prvi Modriću pružio šansu. Neće to Luka nikad zaboravit pa će se kao etablirana zvijezda svjetskog nogometa 2014. godine pojaviti na posljednjem ispraćaju nekadašnjeg nogometaša i trenera pod kojim je radio prve korake. I čovjeka čije su veze usmjerile Modrića prema Dinamu nakon što je još jednom čuo da nije dovoljno vrijedan trenerske pažnje. Ovaj put to ‘ne’ čuo je u Hajduku…

Zdravko Mamić

“U Split je otišao preko moje volje, Hajduk ga je zvao na neki omladinski turnir u Italiju. Zvali su i Marija Grgurevića. No, epizoda s Hajdukom trajala je samo petnaest dana, brzo su se vratili u Zadar. Iako sam znao njihove vrijednosti, osam dana im nisam dao trenirati. Rekao sam im: ‘Ako niste za Hajduk, niste ni za Zadar!’, prenio je Bašićeve riječi za Jutarnji List Tomislav Židak 2007. godine kada je napisano i ovo:

“Makar sam bio registrirani igrač Hajduka, s njima nisam želio imati posla, ponašali su se prepotentno i svisoka. I zato sam odveo Modrića, Barnjaka i Grgurevića u Zagreb. Najavio sam se Zdravku Mamiću, kojega do tada nisam ni poznavao, ponudio sam mlade igrače njegovoj agenciji. I dobro je završilo…”

Najbolji na najtežim ispitima

Prije no što je “dobro završilo”, ili baš zbog toga, Modrić je imao nekoliko usputnih stanica koje je morao proći i koje su ga nesumnjivo oblikovale u nogometnom smislu. Posudba u Zrinjski za 18-godišnjaka ne zvuči baš kao start iz snova, no snovi ionako dotad nisu imali baš nikakve veze s Lukom Modrićem.

“Lakši način” za njega je bila konstrukcija koja ne postoji, njegova stvarnost bili su izazovi koje treba svladati bilo čistim uklizavanjem ili dvjema nogama u kost. Krhki i ne odveć visoki Modrić dominatno je odradio sezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine okitivši se, onako usput, naslovom najboljeg igrača u njoj.

Dovoljno za nametnuti se u Dinamu koji ga je ondje poslao? Ni blizu.

Nova stanica u njegovoj karijeri bila je, srećom, udaljena nekoliko autobusnih, na njoj je pisalo Inter Zaprešić, a nakon neravnih terena diljem BiH i igračima odgajanih u stilu “lopta može, igrač ne”, za Modrića je bila kao stanica iz snova. I ona koja će ga napokon staviti u fokus Dinamove struke spremne prepoznati kvalitetu koja bode u oči toliko snažno da bi ju vidjeli i oni kojima nogomet nije doručak, ručak i večera.

Najveća mrlja u karijeri

Transfer u Tottenham bit će transfer iz snova za igrača-dječaka koji se u ratnom vihoru nije mogao igrati na način kao njegovi vršnjaci danas, ali i koji se nije odvajao od nogometne lopte za razliku od njih. Ali i stanica na kojoj će stati u blatnu lokvu drugačiju od onih kakve je preskakao po terenima na kojima je stasao.

Blatnjav će budući kapetan hrvatske nogometne reprezentacije izaći iz priče sa Dinamom i Zdravkom Mamićem, ugovorima i aneksima koje je potpisivao i zbog kojih se našao usred sudskog procesa. Njegov će ugled ostati vječno ukaljan u očima pojedinaca koji će ga zbog svega prozvati “Mamićevim bankomatom”, baš kao što će kroz spise Football Leaksa postati jasno da je utaja poreza bila misao-vodilja tada već dokazane svjetske klase u Real Madridu.

Najbolji na svijetu

Bajkovit uspon trnovitim putem ostavio je ožiljke ne samo na tijelu već i na duši nogometaša koji je danas najbolji na svijetu. Igrača kojeg niti ozljede nisu mogle zaustaviti i koji se nakon svakog udarca dizao i nasmijao u lice svima koji su ga na koljena bacali. Onima koji nisu mogli shvatiti da je i samo jedan trening na stadionu Santiago Bernabeu ogromna stvar i da je nedosanjani san za mnoge postao realnost za dječaka koji je napuštenim ulicama rodnog mjesta tjerao koze na ispašu. Četiri Lige prvaka i četrnaest trofeja u toj su priči samo bonus.

Bonus koji bi, da je Luka Modrić kojim slučajem Amerikanac, već odavno bio pretvoren u hit koji bi punio kino-dvorane. Jer, dječak uništenog djetinjstva danas je i službeno najbolji nogometaš svijeta…

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...