PAŽLJIVO SLUŠAJTE: Ako vaš partner izgovara ove rečenice, samo je pitanje kada ćete se razvesti

zanimljivovesti.com
U braku njegujte ljubav , slobodu i povjerenje. Budite iskreni jedno prema drugome i neće biti problema.

Prije ili kasnije u svakom braku nastaje kriza i zavisno od uzroka i tolerancije jednog ili oba partnera može se prevazići. U suprotnom sukob se produbljuje, traje i sve to trpe ne samo obje strane već što je najgore trpe i djeca i porodica uopšte.

Veći dio konflikata između supružnika moguće je prevazići ili spriječiti zbog toga što gotovo uvijek nastaju ili zbog neodgovarajuće komunikacije i nerazuijmevanja ili zbog totalnog izostanka komunikacije i potiskivanja osjećanja nezadovoljstva koje kasnije eskalira u želju za razvodom i odlaskom od partnera.

Zato je potrebno da komunicirate sa partnerom potpuno otvoreno i iskreno. Evo nekoliko najčešćih razloga koji su uzrok nerazumijevanja i konflikata u braku i kako sve to prevazići i sačuvati brak.

1. Izbjegavanje komunikacije

Čuvena rečenica: “Ne želim da razgovaram o tome” je siguran put u propast braka. Ako jedan od partnera konstantno izbjegava bilo kakvu komunikaciju o svakodnevnim problemima dok se drugi trudi da se oboje uključe u rješavanje jer sam ne može donijeti odluke o svemu jer to podrazumijeva ne samo kasnije osjećaj krivice ako ne ispadne kako treba već i osjećaj potpune odbačenosti i usamljenosti. Partner koji pokušava da povede razgovor željan je pažnje i saradnje dok drugi to odbacuje i jasno stavlja do znanja da mu nije stalo ne samo do trenutne situacije nego uopšte do braka i zajednice. To izbjegavanje sve više produbljuje krizu i vodi ka razvodu,

Nasuprot tome u skladnom braku oboje su spremni za dijalog i ključna rečenica je: “Hajde da porazgovaramo o ovome”.

2. Zapostavljanje partnerovih osjećanja

Loš brak može se prepoznati po tome što partneri međusobno konstantno jedno drugom nešto prebacuju. Razgovori se svode na međusobno razmjenjivanje ukora i nezadovoljstva. To je pogubno za opstanak braka. Umjesto da se razmjenjuje nježnost i osjećanja sve se na kraju svede na pitanja: zašto ovo? Zašto nije ono? Kako si to uradio(uradila) i slično. Naročito oko sitnica potpuno beznačajnih za život. NASUPROT TOME U USPJEŠNOM BRAKU PARTNERI ISKAZUJU JEDNO PREMA DRUGOME POŠTOVANJE, LJUBAV, NJEŽNOST I RAZUMIJEVANJE i uvijek su spremni da pokažu da umiju da se nose sa nezadovoljstvom svog partnera bez obzira na situaciju. Tako oboje podijele problem na pola i sve se lijepo reši, a ljubav ojača.

3. Fokusiranje na mane partnera

Ako u partneru vidimo samo loše osobine, a potpuno zanemarujemo sve vrline onda tu nema ljubavi a ni opstanka u braku. Tako se inače i prepozna brak koji je pred razvodom. Naime oni jedno u drugom samo vide međusobne nedostatke i to tamo gdje ih nema. U uspješnom braku partner sagledava osobu u cjelini sa svim manama i vrlinama i prihvata je apsolutno kao takvu kakva jeste pomirivši se čak i sa najvećim nedosacima.

4. Mjerenje partnerovog učešća

Ako u brak unesete vagu koja mjeri: koliko si ti meni toliko ću i ja tebi – od braka nema ništa. Vrlo često sebične osobe koje su ili razmažene ili do te mjere nezadovoljne sobom, traže da im se pruža mnogo više pažnje nego što im je pružena od strane partnera i konstantno sitničare i mjere koliko su dobile. Tako odmjeravajući sujetno uzvraćaju sa još manjom količinom nježnosti i pažnje. To je jako loše jer na kraju izgube osobu koju vole zbog svoje sebičnosti i ličnih frustracija. U braku sklopljenom iz ljubavi oba partnera bezrezervno pružaju svoj maksimum pažnje, nježnosti i romantike ne očekujući ništa zauzvrat, a upravo tako i dobiju svu pažnju svog partnera.

5. Žive život svog partnera, ne svoj

Nikada nemojte ići za svojim partnerom sa dosadnim pitanjima: “Jel mogu i ja sa tobom?” To je dokaz da ili ne mu vjerujete ili jednostavno nemate svoj život. To zaista opterećuje, guši i vodi ka razvodu. Nađite načina da sebi upotpunite vrijeme koje partner provodi van kuće bez vas, jer brak ne znači da ste zalijepljeni jedno za drugo 24 sata dnevno već da svako ima prava na ličnu slobodu i mir ponekad. Trebate održavati i kontakte sa svojim prijateljima kao i vaš partner sa svojim i treba dati prostora i vremena jedno drugome da ne bi jednostavno došlo do zasićenja u braku.

6. Izbjegavanje rješavanja problema

Ako u braku prećutkujete probleme i nezadovoljstva, a ne razgovarate sa partnerom o tome šta vas pritiska i guši, u jednom trenutku će kao eksplozija sve izletjeti iz vas i dovesti do sukoba potpuno nepotrebno. Za dobar brak potrebno je da se oboje uključujete kako u lične tako i zajedničke probleme i rješavate ih razgovorom. Zajedno ste jači i stičete međusobno povjerenje koje je ključ braka. ”Želim da ovo riješimo i uspjećemo da izgladimo sve probleme zajedno” ključna je rečenica za dobar brak.

7. Konstantno kritikovanje partnera

Siguran put u propast braka je konstantno kritikovanje ličnosti partnera. Niko ne podnosi da mu se stalno prebacuje kako je neuspješan, loš, bezvrijedan, a pogotovu ako su kritike upućene na fizički izgled. Zato je bolje reći: “Nije mi se dopao taj tvoj postupak” , a nikako ne upućivati kritike na njegovu ličnost uopšteno kao “Ti si loša osoba jer si uradio to”. I u uspješnim brakovima svakako ima kritika između partnera ali su one svedene na postupke, a ne na karakterne osobine.

8. Pretjerano kontrolisanje partnera

Loš brak se na prvi pogled odmah može primijetiti po posesivnom i ljubomornom stavu jednog ili oba partnera. Takvi brakovi ne opstaju dugo i praćeni su konstantnim prepirkama i prebacivanjima. Ako stalno sumnjate u svog partnera, provjeravate svaki njegov korak, krišom čitate poruke i listate njegove objave na društvenim mrežama, pa još i krenete da ga ispitujete i prozivate za svaki pokret, to vodi samo ka rastanku jer sumnje uglavnom budu potpuno neosnovane.

U braku njegujte ljubav , slobodu i povjerenje. Budite iskreni jedno prema drugome i neće biti problema.

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...