„LjUBI VAS DEDA RATKO“: Uključenje Ratka Mladića iz Haga u Jutarnji program (VIDEO)

b92.net
Osuđeni general se odazvao i obratio gostima u studiju.

Tokom emisije koja se emitovala uživo Darko Mladić je mobilnim telefonom pozvao oca koji u Hagu služi doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i niza zločina protiv čovječnosti počinjenih pod njegovom komandom tokom rata u Bosni.

Osuđeni general se odazvao i obratio gostima u studiju.

“Ljubi vas deda Ratko”, čulo se kroz telefonski zvučnik.

Predavač na Centru za jugiostočnoevropske studije pri Univerzitetu u Gracu Marko Kmezić smatra da je Mladićevo “gostovanje” uvreda za žrtve zločina zbog kojih je osuđen.

“Ovo je utrljavanje soli u ranu ne samo žrtvama genocida u Srebrenici i ostalih zločina, nego svim građanima Srbije koji te zločine osuđuju”, kaže on za BBC na srpskom.

Mladić se i na ruskom jeziku zahvalio Dorohinu: “Poseban pozdrav za Rusiju. Pozdravi Komunističku pariju sovjetsku, pardon, Ruske federacije”, rekao je on.

Zašto je ovaj slučaj problematičan?

U Srbiji se niko od zvaničnih organa nije oglasio povodom javljanja haškog osuđenika uživo u program televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Do sada se nisu se oglasila ni novinarska udruženja

U članu 17 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga državnog regulatornog tela piše sledeće:

  • Informacije u vezi sa nacionalnim, etničkim, rasnim ili vjerskim sukobima emituju se nakon temeljnog ispitivanja činjenica u vezi sa takvim sukobima i na način kojim se doprinosi razvoju duha tolerancije i ne ugrožava očuvanje ili uspostavljanje reda i mira.
  • U smislu stava 1. ovog člana, naročito nije dozvoljeno u vezi sa nacionalnim, etničkim, rasnim ili vjerskim sukobima objavljivati informacije na senzacionalistički način ili na način kojim se povređuje zabrana govora mržnje”.

“Teška pošiljka iz Rusije”

Nekoliko sati posle emisije u Beogradu je održana promocija knjige na ruskom jeziku.

Knjigu su, pored Darka Mladića, predstavili i istoričarka doktorka Jelena Guskova i Pavel Sergejevič Dorohin, poslanik u Državnoj dumi Ruske federacije.

U opisu knjige stoji da ona “govori o velikom vojskovođi, visokom profesionalcu, časnom oficiru koji je branio svoj narod”.

“Predstavili smo je predsjedniku Putinu, stavio je u svoju biblioteku i zadovoljan je onim sto u njoj piše”, naveo je Dorohin.

Učesnici promocije negirali su da je Mladić počinio ratne zločine.

Dorohin je dodao da su objavljeni i dokumenti koji pokazuju da je “Haški tribunal postao instrument pritiska zemalja NATO na sve one koji im nisu po volji”.

“Ono što Mladić pokazuje je da možeš da se boriš protiv nepravde. Rusija kao stalni član Savjeta bezbijednosti UN ima poziciju da odlučuje o odluci Apelacionog veća”, naveo je Dorohin.

Presuda Ratku Mladiću je prvostopena, a žalbeni postupak je u toku.

Izdanje knjige na srpskom jeziku još nije dostupno, a Darko Mladić kaže da će srpsko izdanje knjige finansijski pomoći Gradska uprava Novog Sada.

U Gradskoj upravi Novog Sada danas nisu odgovorili na pitanja BBC o ovim navodima.

Istoričarka Jelena Guskova izvinila se prisutnima zbog toga što na promociji nisu dobili primjerak knjige.

“Teška pošiljka iz Rusije – donijeli smo samo nekoliko knjiga, ali sledeći put ćemo ih dijeliti”, rekla je ona.

Dodala je da će uskoro biti prevedena na srpski jezik.

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...