Izdat narandžasti meteoalarm zbog nevremena u BiH


Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.
Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica 3; Ivan Sedlo 13; Široki Brijeg i Sokolac 14; Bugojno i Sarajevo 16; Grude 17; Trebinje 18; Doboj i Gradačac 19; Mostar, Tuzla i Zvornik 20; Bihać, Bijeljina, Neum, Prijedor i Sanski Most 21; Banja Luka 22°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939hPa, za 6hPa je manji od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i vjetrovito. Obilnije padavine od poslijepodnevnih sati prema kraju dana se očekuju u Hercegovini i jugozapadu Bosne, gdje je moguće između 40 i 80 l/m2 kiše, lokalno i do 120 l/m2.

U većem dijelu Bosne slabe padavine, jedino u večernjim satima više kiše je moguće u centralnim područjima.

U cijeloj zemlji vjetrovito sa jakim do olujnim udarima juga, uglavnom između 45 i 65 km/h, lokalno i do 75 km/h.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 23°C, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 25°C.

U Sarajevu pretežno oblačno. Veći dio dana povremeno sa slabom kišom. Više padavina od večernjih sati prema kraju dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18°C.

Federalni hidrometerološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnijih padavina i jakih udara vjetra južnog smjera.

Obilnije padavine u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne. Jaki udari juga u većem dijelu zemlje, osim dijela sjevera i sjeveroistoka Bosne.

Jaki udari juga i obilnija kiša mogući su do utorka, prenose NN.

Jača kiša se prognozira u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne od sredine nedjelje do sredine ponedjeljka. i od ranih jutarnjih sati u utorak do sredine dana.

Prognozirana količina padavina je većinom između 40 i 80 litara po metru kvadratnom. U planinskim područjima i do 120 litara. Jaki udari vjetra južnog smjera se očekuju od druge polovine dana u subotu. sve do sredine dana u utorak.

Udari juga većinom između 45 i 65 km/h. U noći sa ponedjeljka na utorak mogući su i olujni udari juga od 70 do 90 km/h. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne ne prognoziraju se udari juga veći od 45 km/h.

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...