Hoće li se poštovati autoritet reisa Kavazovića ili krenuti putem paradžemata

24h.ba
Kancelarija reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića oglasila se danas jasnim stavom po pitanju spora kojeg vodi Medžlis Islamske zajednice Mostar oko prava na korištenje Sultan Selimovog mesdžida u Mostaru.

Kancelarija reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića oglasila se danas jasnim stavom po pitanju spora kojeg vodi Medžlis Islamske zajednice Mostar oko prava na korištenje Sultan Selimovog mesdžida u Mostaru.

Ova tematika danima je u centru pažnje šire javnosti, pogotovo u Hercegovini. Naime, i pored činjenice da je Kantonalni sud u Mostaru donio konačnu odluku o gašenju Islamskog kulturnog centra, Islamska zajednica u Mostaru još uvijek ne uspjeva ući u posjed i vratiti vakufsku imovinu koju koristi porodica Saliha ef. Čolakovića.

Zato je stav reisa Kavazovića izuzetno bitan i svi učesnici su dužni pokazati poštovanje onoga što iz tog stava proizilazi.

Kao prvo, navodi se da vakufom, što Sultan Selimov mesdžid jeste, ne može upravljati bilo koje fizičko lice ili pojedinac.

Kao drugo, reis Kavazović podsjeća na fetvu Vijeća za fetve iz 2012. godine, po pitanju pomenutog mesdžida, u kojoj se kaže ”šerijatski propisi ne dopuštaju da se mesdžid koristi u komercijalne svrhe, jer je njegova osnovna funkcija određena činom izgradnje i stavljanja u funkciju obavljanja osnovnih islamskih dužnosti, namaza prije svega“. Dakle, upravo suprotno od onoga za što taj prostor danas koristi porodica Čolakovića – trgovinu , a ne obavljanje namaza.

Kao treće, reisu-l-ulema IZ u BiH pružio je punu podršku muftiji mostarskom, glavnom imamu Medžlisa IZ Mostar, njegovom predsjedniku, i vjernicima muslimanima da istraju u zaštiti vakufske imovine i provođenju zaključka Vijeća za fetve iz 2012. godine.

U narednim danima vidjeće se hoće li Salih ef. Čolaković poslušati stav Islamske zajednice BIH i autoritet reisa Kavazovića, ili će se oglušiti, što bi mu bez ikakve sumnje donijelo etiketu neke vrste paradžemata. Ne manje važno je i kako će se u novonastaloj situaciji i u odnosu jasan stav reisa Kavazovića postaviti bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić koji je nedavno na konferenciji za medije javno podržao Saliha ef. Čolakovića.

Jedno je jasno, nastavak rada mimo sistema Islamske zajednice vodi haosu i neredu, ali i što je još opasnije može dovesti da cijepanja jedinstva muslimana ovog kraja i podjela, što dugoročno može ostaviti nesagledive posljedice. U tom smislu posebno je interesanto da ef. Čolaković trenutno, a i od ranije, u svojim aktivnostima ima podršku mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića.

Ukoliko se pak radi o egzistencijalnim pitanjima ef. Čolakovića i njegove porodice, kompromisno rješenje može biti i dodjela nekog drugog prostora pod kriju, koju na isti način godinama plaćaju ostali građani Mostara, među kojima i heroji odbrane. U svakom slučaju, to više ne može biti prostor Sultan Selimovog mesdžida koji je vakuf i koji mora da se vrati njegovoj namjeni.

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...