Prestaje proizvodnja “Dive” i “Aure”, sljedeća na redu “Drina”?

24h.ba
Brendovi Fabrike duhana Sarajevo (FDS) kao što su Aura, Code i Diva više se ne proizvode u BiH, zbog čega je neizvjesna budućnost ovog nekadašnjeg industrijskog giganta koji je svojevremeno upošljavao i 400 radnika, saznaje portal Fokus.ba iz više izvora.

Brendovi Fabrike duhana Sarajevo (FDS) kao što su Aura, Code i Diva više se ne proizvode u BiH, zbog čega je neizvjesna budućnost ovog nekadašnjeg industrijskog giganta koji je svojevremeno upošljavao i 400 radnika, saznaje portal Fokus.ba iz više izvora.

Trenutno se u FDS-u proizvodi samo Drina, kultni bh. brend. No, prema saznanjima portala Fokus.ba planirano je i izmještanje proizvodnje ove cigarete, a zatim i njeno postepeno gašenje.

Na taj način bi se tržište potpuno otvorilo i ostalo rezervisano za strane proizvode. Po sličnom modelu ugašeni su i neki od poznatih brendova Tvornice duhana Rovinj (TDR) u Hrvatskoj.

To su samo neki od negativnih rezultata privatizacije koja je provedena u FDS-u. Podsjećamo, tokom 2016. godine British American Tobacco (BAT) je potvrdio da je osigurao finansiranje za CID Adriatic Investments GmbH (CID) za kupovinu 39,9 posto dionica Fabrike Duhana Sarajevo (FDS). Dionice su kupljene od Vlade FBiH koja je imala udio u FDS-u.

Dokumenti do kojih je došao naš portal pokazuju da je uprava FDS-a još početkom ove godine znala da će BAT izmjestiti iz BiH proizvodnju određenih brendova. Jedan dokument čak nosi naziv: Odluka o prestanku proizvodnje cigareta Diva i Aura.

Iz uprave su čak molili da se proizvodnja cigareta ne izmiješta prije izbora koji su održani 7. oktobra ove godine.

„Vjerujem da bi informacije o prenosu proizvodnje cigareta FDS-a u Hrvatsku ili Srbiju imalo daleko veći negativan odjek, jer kolektiv FDS-a je sinonimza industrijsku proizvodnju… tako da je očekivati znatno veći negativan publicitet i reakcije javnosti… S obzirom na specifičnost političkih odnosa i na činjenicu da se radi o izbornoj godini u BiH, gdje se sa ciljem političkih obračuna određena problematika može eksploatisati do velikih razmjera, mislim da bi sa više mudrosti, a manje čisto ekonomskih interesa, trebali pristupiti navedenoj tranziciji…

Provedba naprijed pomenutih aktivnosti u kratkom roku vodi sigurnom ukidanju radnih mjesta a onda je nerealno očekivati support zakonodavaca (politike) kojoj je povećanje nezaposlenosti svugdje gorući problem. Stoga, smatram da su štete koje biste mogli imati znatno veće od ekonomskih koristi premještanja proizvodnje određenih proizvoda na novu lokaciju“, navedeno je u dopisu FDS-a prema BAT-u.

U dopisu se navodi i sljedeće:

„Ukoliko se navedena tranzicija realizuje po navedenom principu u velikoj mjeri ćete ugroziti održivost poslovanja u FDS što bi za posljedicu moglo imati značajno smanjenje radne snage u okviru FDS-a. To će zasigurno izazvati dodatne i ozbiljne ‘interne potrese’ uz svakodnevno sve izraženiju zabrinutost uposlenika kao posljedice smanjenja količina koje se proizvode .“

U dopisu je navedeno da FDS ulazi „u poslovne aktivnosti koje nemaju nikakve sa duhanskim biznisom.“

Iako smo kontaktirali BAT za komentar na ove informacije, odgovor nismo dobili. Također, nismo dobili odgovor na pitranje da li će proizvodnja cigarete Drina biti ugašena.

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...