Ademović: Pola stanovništva u BiH je diskriminisano

vijesti.ba

Stručnjak za ustavno pravo Nedim Ademović u izavi za RSE podsjeća da je i Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH o kojem se sud još nije očitovao.

”Radi se jednostavno o tome da HDZ BiH želi da određene organe vlasti, prije svega Dom naroda, zasnuje na paritetnom etnonacionalnom principu koji trenutno nije propisan Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, a s druge strane stranke drugog bloka smatraju da taj princip nije dozvoljen, da je diskriminatoran, da nema uporište u evropskim vrijednostima, pozivaju se na mišljenje Venecijanske komisije i Vijeća Evrope”, navodi Ademović.

Trenutno je situacija, kaže Ademović, u rukama Ustavnog suda BiH.

“I mislim da je i obaveza Ustavnog suda da odluku donese što prije kako bi razriješio ovu dilemu, jer ovaj haos u kojem se mi nalazimo upravo je rezultat te hipotetičke situacije i niko ne zna u kom pravcu će se to dalje razvijati”, konstatuje Ademović.

No, odluka Ustavnog suda ne rješava problem nepostojanja političke volje da se Izborni zakon BiH, a potom i Ustav promijene.

Ademović podsjeća da odluke Suda za ljudska prava u Strazburu, Sejdić – Finci, Zornić, Pilav… već više od decenije nisu provedene, zbog čega je pola stanovništva BiH diskriminisano. No, političarima ni ta činjenica ni pritisak međunarodne zajednice nisu bili razlozi da nešto učine po tom pitanju.

”Ja sam skeptičan iz više razloga. Jedan je taj što međunarodna zajednica neće vršiti tu vrstu pritiska koji je vršila do prije sedam, osam godina, mi smo prepušteni sami sebi. Drugi razlog je to što predstavnici konstitutivnih naroda, uključujući prije svih lidere konstitutivnih naroda koji imaju strašnu faktičku moć i jednu mašineriju iza sebe, nemaju senzibilitet prema tim pitanjima, nemaju osjećaja prema nalozima međunarodnih sudova, zanemaruju to jer su jednostavno bez osjećaja bilo kakve odgovornosti. No, iako je javna vlast trenutno podijeljena, sistem kontrolisanog haosa funkcioniše izuzetno dobro bez obzira kako je građanima u ovoj državi”, kaže Ademović za RSE.

(Vijesti.ba)

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...