Nermin Preljević za 24h.ba: Želim ukinuti sve upravne i nadzorne odbore pa milione KM uložiti u zapošljavanje

24h.ba
Urednik portala 24h.ba razgovarao je sa Nerminom Preljevićem, magistrom prava koji je u razgovoru iznio svoju interesantnu priču.

Urednik portala 24h.ba razgovarao je sa Nerminom Preljevićem, magistrom prava koji je u razgovoru iznio svoju interesantnu priču.

24h.ba: Poštovani gospodine Preljević želim vas pozdraviti. Kandidat ste Nezavisnog bloka za Skupštinu kantona Sarajevo, magistrirali ste na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a još uvijek niste zaposleni.

Preljević: Lijep pozdrav i za vas. Zahvaljujem na prilici da govorim za vaš medij.

Ovdje ću vas korigovati, jesam zaposlen kao pravnik-pripravnik na godinu dana zahvaljujući dobroj volji direktora jedne ustanove. Od te pripravničke plate, koja nije puna izdržavam tročlanu porodicu. Sistem je potpuno zakazao i u ovom slučaju, mada sam i diplomirao i magistrirao na Pravnom fakultetu UNSA. Radim u svojoj struci zahvaljujući isključivo dobroj volji pojedinca.

24h.ba: Da li razmišljate o odlasku iz Bosne i Hercegovine?

Preljević: U ovom trenutku ne razmišljam o odlasku iz BiH. Pokušati ću doprinijeti svojim političkim angažmanom poboljšanju prilika, što smatram svojom patriotskom obavezom.

24h.ba: Imate li ikakva (negativna) iskustva prilikom zaposlenja?

Preljević: Prilikom razgovora sa šefom kadrovske politike jedne od vladajućih partija, koji je penzioner pravnik, sugerisao je meni, koji sam magistar prava u najboljim godinama, kako je moja srednja škola dobra da idem vani. Tada sam sebi rekao da ću ustati protiv te politike koja je neprijatelj naše budućnosti. Ja im poručujem neka oni idu vani.

24h.ba: Da li je potrebno biti član neke političke partije kako biste imali priliku za zapošljenje?

Preljević: Na ovo pitanje mi pred oči dolazi karikatura na kojoj Albert Ajnštajn sjedi zamišljen i tužan, a do njega sjedi Bakir Izetbegović i tješi ga riječima: “Znam Alberte da si pametan, ali za posao ti je potrebna članska stranačka knjižica”. Na žalost ova karikatura je uveliko danas realnost, uz rijetke izuzetke.

24h.ba: Jeste li svjesni koliko BiH gubi odlaskom mladih iz države, posebno mladih koji su završili fakultete koji se finansiraju iz budžeta ove države?

Preljević: Podaci govore da je BiH u posljednje 4 godine napustilo 150.000 građana. Ovo je strašan udar na društvo i ukoliko se hitno nešto ne promjeni po ovom pitanju, sigurno je da li bi još jedan ovakav odliv bio devastirajući za našu ekonomiju. Ekonomske analize ukazuju da će na ovaj način, ukoliko se nastavi, biti ugroženo i redovno isplaćivanje penzija. Prijeratna Vlada Ante Markovića je izvršila istraživanje koliko košta fakultetsko obrazovanje jednog studenta. Došla je do podatka da troškovi školovanja iznose milion maraka (1 milion KM). Stvari u BiH treba hitno mijenjati, da bi zadržali ove kadrove ovdje. Prema posljednjem popisu stanovništva u našoj zemlji broj visokoobrazovanih je 9%. Prosjek EU je 25% visokoobrazovanih. Dakle problem je u slaboj ekonomiji, koja ne može da apsorbuje svoje fakultetski obrazovane kadrove, a ne u tome da ovih kadrova ima previše. Kada su SAD bile u velikoj ekonomskoj krizi 30-tih godina 20 vijeka, izlaz su vidjeli u obrazovanju i tu su stavili akcenat na rješenje problem,uz velike javne radove .I uspjeli su na ovaj način. Znanje je kapital.

24h.ba: Šta je vaša politika?

Preljević: Conditio sine qua non moje politike je borba protiv korupcije. Kakav god zakon da se donese, kakvu god mjeru za poboljšanje trenutno loše situacije, a i postojeći dobri zakoni se ne mogu provoditi zbog ovog problema. Snažno ću se zalagati za donošenje zakona kojim bi se formirao poseban sud i posebno tužilaštvo koji bi sa bavili samo korupcijom. Ovo uspješno mogu sprovesti samo novi, nekompromitovani kadrovi. Dalje-zalažem se da se potpuno ukinu upravni i nadzorni odbori javnih ustanova u Kantonu Sarajevu. Neka direktori direktno odgovaraju Skupštini
KS. Na ovaj način bi se uštedili milioni koje bih preusmjerio u zapošljavanje.

24h.ba: Koliko se vaš glas može čuti?

Preljević: Moj glas se može čuti dovoljno daleko zahvaljujući postojanju nezavisnih medija kao što je vaš. Još jednom vam se zahvaljujem na tome.

24h.ba: Da li je Bosni i Hercegovini potreban jedan Ivan Pernar?

Preljević: Bosni i Hercegovini je potreban Nezavisni blok, potrebno joj je 87% novih lica u politici koje joj nudi ova stranka na svojim listama koja su potpuno nova lica u politici, u koja svakako spada i moja malenkost. Mi u stranci imamo stručnjake iz oblasti prava, medicine, ekonomije, građevinarstva i drugih oblasti,na čelu sa predsjednikom Senadom Šepićem, koji je sve to dobro ukomponovao.

24h.ba: Koliko Nezavisni blok može pomoći BiH?

Preljević: Moto Nezavisnog bloka je “poštena država”, to je naša odrednica. Zalažemo se za politiku jednakih šansi za sve, što naše izborne liste i dokazuju, za politiku budućnosti, za novu politiku u Bosni i Hercegovini. Mi imamo izrađene platforme za razvoj ekonomije, borbu protiv korupcije, oblasti ekologije, građevinarstva, razvoja malih i srednjih preduzeća itd. Tu politiku progresa u ovom trenutku u BiH može donijeti samo Nezavisno blok, jer ima kadrove koji su “nekontaminirani” postojećim lošim stanjem. Nezavisni blok u ovom trenutku nema alternativu u Bosni i Hercegovini. Stranke ljevice i desnice koje su do sada vladale u dužim ili kraćim vremenskim intervalima pokazale su da ne mogu donijeti ništa dobro.

24h.ba: Da li je primarni cilj ispraviti trenutne greške vlasti ili je put vaše politike usmjeren na neke nove tračnice?

Preljević: Ono što se može popraviti svakako treba popraviti, ono što ne može treba potpuno promjeniti. U BiH zvona zvone za promjenu, Nezavisni blok će sanirati stanje nakon pobijede na izborima 07.10.2018. godine Kanton Sarajevo je vodeći kanton u FBiH, većina administracije FBiH je u Sarajevu.

24h.ba: Nedostaje li Sarajevu investicija?

Preljević: Objavljen je podatak prije par dana da se u Albaniju investira 120% GDP, a u BiH 18%. Razlog je to svakako nevladavine prava i nesposobnosti vladajućih struktura da privuku investitore. U svakom slučaju Nezavisni blok se zalaže da se svi kantoni tretiraju jednako, a ne da imamo npr. opštine koje vrijede 10 puta više od drugih.

24h.ba: Sigurnosna situacija u Sarajevu je uvijek u prvom planu kada se razgovara o politici kantona. Šta to Nermin Preljević i Nezavisni blok mogu promjeniti u Kantonu? Ko je odgovoran?

Preljević: Imamo slučaj u Kantonu Sarajevo da su 3 mlada života ugašena,pri tome mislim na slučaj Dženana Memića i dvije studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, a da još niko nije pravomoćno osuđen za ovo. Duži vremenski period traje agonija porodica, kojima se na ovaj način otežava patnja i bol. Muriz Memić u momentu nagovještava da će uzeti pravdu u svoje ruke, što je u pravu poznato kao samopomoć. Ako se to desi, za to će biti odgovorna država jer nije uradila svoj posao u ovom slučaju, a prije svega vladajuće pravosudne strukture u Kantonu Sarajevo.

Po pitanju bezbjednosti u saobraćaju KS je pooštrio propise, ali nedavno smo imali strašnu saobraćajnu nesreću u kojoj su tri djevojke smrtno stradale. Trkače u vozilima vidimo često u KS. I u ovom slučaju su odgovorne vladajuće strukture.

24h.ba: Zašto sve ovo činim, koji mi je najveći motiv?

Preljević: Moj najveći motiv za ulazak u politiku jeste budućnost moje kćerke i budućnost naše djece. Želim iskoristiti svoje kapacitete da joj obezbjedim da ne živi u gradu u kojem se voze automobilske trke, u kantonu u kojem se zna desiti da nema osnovnih medicinskih usluga, u kojem samo jedna medicinska sestra brine o 30 teških bolesnika, gdje nema vladavine prava, gdje korupcija jako rasprostanjena. Ne želim da joj sutra kada završi fakultet neki mediokriteti iz vladajuće stranke kažu da je dobra njena srednja škola da ide vani. Želim doprinjeti tome da se stanje naše zajednice promjeni na bolje. Želim doprinijeti tome da se pravnici bave pravom, ekonomisti ekonomijom, ljekari medicinom. ŽELIM DOPRINIJETI TOME DA BOSNA I HERCEGOVINA POČNE POBJEĐIVATI PONOVO.

Anketa

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatima ?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...